Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

VBN

Bydemes

SmartSD

SOBA

Seris

HID

SMC Alarmcentrale

Top Security

Paraat

Gold-IP

DZ Technologies

Sequrix

Explicate

Brivo

Lobeco

Eagle Eye Networks

Traka ASSA ABLOY

Masset Solutions

Hanwha Vision Europe

Connect Security

JMB Groep

EAL

Regio Control Veldt

Crown Security Services

Milestone

Kiwa

Avigilon Alta

Optex

Seagate

Service Centrale Nederland

Uniview

VideoGuard

SmartCell

Add Secure

De Beveiligingsjurist

Oribi ID Solutions

Securitas

NIBHV

Alphatronics

Nimo Drone Security

CardAccess

HD Security

GFT

Trigion

ASIS

Alarm Meldnet

PG Security Systems

NetworxConnect

VAIBS

ARAS

ADI

Dero Security Products

RoSecure

Eizo

Akuvox

Bosch Security Systems

VVNL

i-Pro

IDIS

2N

ASSA ABLOY

Multiwacht

VEB

G4S

Hikvision

CSL

Nimo Dog Security

Ajax Systems

Advancis

Paxton

OSEC

CDVI

BHVcertificaat.online

Unii

20face

Centurion

Genetec

Nenova

Secusoft

Unieke aanpak halveert onnodige brandmeldingen

13 augustus 2014
Redactie
14:47

Begin 2013 is de Brandweer in Zuid-Holland Zuid de strijd aangegaan met nodeloze automatische brandmeldingen. De brandweer wil alleen echte brandmeldingen ontvangen en heeft daarom een unieke aanpak bedacht en is deze met succes aan het uitvoeren.

Brandweer950 keer voor niets uitrukken, dat is te veel, zegt Marco Troost, Bureauhoofd Toezicht & Brandveilig Leven. Bij een nodeloze melding worden onze vrijwilligers onnodig van hun hoofdwerk afgehaald, veroorzaken we verkeersrisico’s en maakt de brandweer kosten.

Automatisch melding maken van een brand gaat via het Openbaar Meld Systeem. Dit systeem is een hulpmiddel dat ervoor zorgt dat de tijd tussen het ontstaan van een brand en de aanwezigheid van de brandweer, wordt geminimaliseerd. In onze regio ma-ken 525 bedrijven en instelling hiervan gebruik. Gebouwen bellen als het ware zelf met de 112 alarmcentrale. Dat moet niet tot gevolg hebben dat de brandweer voor de deur staat door stoomvorming door te lang douchen.

Brandweer Zuid-Holland Zuid is gestart met het project TOOM; het Terugdringen van Onechte en Ongewenste Meldingen. De brandweer organiseerde voorlichtingsbijeenkomsten, onderhield contacten met gebruikers van het Openbaar Meld Systeem (OMS) en handhaafde waar nodig was om brandmeldingen terug te dringen. Alle werkzaamheden hadden één doel: de gebruikers van het OMS systeem bewust maken van hun taken en verantwoordelijkheden en het voorkomen van nodeloze brandmeldingen, vertelt Marco Troost. Uit de resultaten blijkt dat de aanpak werkt. In de eerste vijf maanden van 2012 waren er nog 950 nodeloze brandmeldingen. In dezelfde periode in 2013 is dit aantal teruggebracht naar 650 en in 2014 zijn er nog maar 390 nodeloze brandmeldingen.

De aanpak van brandweer Zuid-Holland Zuid is anders dan de aanpak van andere regio’s in het land, aldus Marco Troost, die deelneemt in het landelijke platform om nodeloze brandmeldingen terug te dringen. Andere regio’s brengen meldingen terug door verificatie. Dit houdt onder andere in dat de meldkamer een melding binnen krijgt en kijkt of er echt iets aan de hand is. Wanneer het om een nodeloze brandmelding gaat, dan trekt de meldkamer deze melding in. De brandweer rukt dan niet uit. Hiermee wordt de nodeloze brandmelding tijdelijk opgelost, terwijl een week erna weer dezelfde nodeloze brandmelding binnen kan komen, omdat bijvoorbeeld een brandmelder niet op de juiste plek hangt.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner