Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Brivo

Milestone

Akuvox

HID

SmartCell

Optex

ARAS

Advancis

CDVI

IDIS

Seris

Trigion

Masset Solutions

i-Pro

G4S

VAIBS

EAL

NIBHV

Unii

Lobeco

Securitas

Explicate

Add Secure

VBN

Centurion

20face

CardAccess

ASIS

Hikvision

Connect Security

Genetec

ADI

2N

Gold-IP

Multiwacht

BHVcertificaat.online

PG Security Systems

Traka ASSA ABLOY

VideoGuard

Avigilon Alta

Paxton

JMB Groep

Bydemes

Bosch Security Systems

SOBA

Oribi ID Solutions

Nenova

De Beveiligingsjurist

VVNL

Top Security

VEB

Ajax Systems

Alarm Meldnet

Service Centrale Nederland

Alphatronics

Seagate

HD Security

Eagle Eye Networks

SMC Alarmcentrale

CSL

Eizo

Secusoft

Sequrix

SmartSD

Crown Security Services

Nimo Drone Security

Dero Security Products

ASSA ABLOY

DZ Technologies

Uniview

Hanwha Vision Europe

OSEC

Kiwa

Nimo Dog Security

GFT

RoSecure

Paraat

Regio Control Veldt

NetworxConnect

Noorse gevangenen naar Nederlandse cel

9 september 2014
Redactie
08:35

Ook Noorse gevangenen kunnen in de toekomst hun straf uitzitten in Nederland. Dat maakte staatssecretaris Teeven vandaag bekend. Nederland en Noorwegen zijn in gesprek over de beschikbaarstelling van enkele honderden Nederlandse detentie plaatsen aan Noorwegen.

CeldeurenDe reden hiervoor is dat Noorwegen kampt met een tekort aan celcapaciteit, terwijl in Nederland juist veel leegstand is. Teeven is tevreden met dit voorlopige resultaat, omdat hiermee meer werk gecreëerd wordt bij de Dienst Justitiële Inrichtingen en leeggekomen gebouwen mogelijk een bestemming kunnen krijgen.

Afgelopen zomer heeft een Noorse delegatie meerdere bezoeken afgelegd aan Nederland, waarbij diverse Nederlandse gevangenissen werden bezocht. Tijdens de bezoeken waren de Noren onder de indruk van de Nederlandse inrichtingen.

Nederland heeft al eerder ervaring opgedaan met gevangenen uit andere landen. Sinds februari 2010 zitten ongeveer 550 Belgische gedetineerden in de PI Tilburg. Hiervoor is in 2009 een verdrag gesloten. Ook tussen Nederland en Noorwegen moet een verdrag worden gesloten om dit mogelijk te maken.

De uitgangspunten van dat verdrag zullen dezelfde worden als die van het verdrag met België uit 2009. Dat betekent dat Nederland de celcapaciteit en het personeel beschikbaar stelt voor de uitvoering van de buitenlandse vrijheidsstraf. In de inrichting gelden echter de Noorse regels, onder leiding van een Noorse directeur. Ook zullen geen gedetineerden naar Nederland komen met een vluchtrisico of maatschappelijk risico dat niet past bij het beveiligingsniveau van de gevangenis. De Noorse gedetineerden zullen een deel van hun straf in Nederland doorbrengen en keren terug naar Noorwegen om daar te beginnen met hun resocialisatie. Ontslag uit de inrichting zal dus niet plaatsvinden vanaf Nederlands grondgebied.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner