Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Add Secure

Sequrix

Alphatronics

GFT

RoSecure

NetworxConnect

ADI

Lobeco

SOBA

ARAS

HID

Regio Control Veldt

Trigion

i-Pro

VBN

HD Security

Nimo Drone Security

Oribi ID Solutions

Hikvision

Uniview

CDVI

SmartSD

Bosch Security Systems

Unii

Bydemes

Nimo Dog Security

Eizo

20face

ASIS

Gold-IP

ASSA ABLOY

Milestone

Paraat

Seris

VEB

Ajax Systems

2N

DZ Technologies

IDIS

Genetec

NIBHV

CSL

Connect Security

VVNL

SmartCell

VAIBS

EAL

SMC Alarmcentrale

Nenova

Advancis

OSEC

Kiwa

Eagle Eye Networks

Secusoft

Masset Solutions

BHVcertificaat.online

Alarm Meldnet

Centurion

Hanwha Vision Europe

G4S

Dero Security Products

Brivo

Traka ASSA ABLOY

De Beveiligingsjurist

Akuvox

Top Security

Optex

PG Security Systems

Seagate

Multiwacht

Paxton

Explicate

Securitas

Service Centrale Nederland

JMB Groep

CardAccess

VideoGuard

Avigilon Alta

Crown Security Services

Volgend jaar is aangifte bij politie met DigiD mogelijk

30 november 2014
Redactie
16:45

Vanaf april kunnen burgers online aangifte doen bij de politie en voor de ondertekening DigiD gebruiken. Nu moet dat nog fysiek op het politiebureau, ook al is de aangifte online ingevuld.

Politie medewerkersMaandelijks ontvangt de politie zo’n 32.000 internetaangiften. Ongeveer 40% van de aangiftes wordt via internet gedaan. Burgers hebben keuze uit een aantal aangiftemogelijkheden: via internet, telefonisch, via een videogesprek of op het politiebureau. Voor specifieke delicten die veel impact hebben neemt de politie de aangifte thuis of op locatie op.

Internetaangifte is op dit moment toegespitst op zaken zonder daderindicatie. Elke internetaangifte wordt beoordeeld door een politiemedewerker. Als de aangifte niet volledig is, krijgt de aangever van de politiemedewerker het verzoek het alsnog aan te vullen. Als er een aanknopingspunt is voor opsporing, wordt de aangever indien nodig uitgenodigd om aangifte op het politiebureau te doen. Dan moet de aangifte ook worden ondertekend.

Bij het invullen van de aangifte moet aangegeven worden of er informatie is over de mogelijke dader. zoals een signalement of een voertuig. Als die informatie er niet is, dan is de kans dat voor die aangifte (direct) een dader kan worden opgespoord minimaal. Toch zijn die aangiften waardevol. Zodra er een zaak is die aanknopingspunten biedt, worden die aangiften erbij gehaald. De internetaangifte kan dan alsnog leiden tot het sluitend krijgen van een zaak.

Doordat zo’n 40% van de aangiften via internet gebeurt, kan de politie zich meer richten op aangiften waarvoor opsporingsindicaties zijn en aangiften van zware delicten zoals inbraak en bijvoorbeeld aanranding. In de loop van 2015 kan worden ingelogd met DigiD, daardoor kan de aangifte ook direct digitaal worden ondertekend. De vernieuwde aangiftemodule op internet moet in april 2015 in werking zijn.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner