Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Dero Security Products

Uniview

Bydemes

Regio Control Veldt

EAL

CDVI

HD Security

Gold-IP

Optex

Hanwha Vision Europe

Avigilon Alta

ASSA ABLOY

Brivo

ASIS

HID

CSL

VBN

Multiwacht

IDIS

Traka ASSA ABLOY

OSEC

Paxton

ARAS

Centurion

PG Security Systems

Seagate

SmartCell

Akuvox

20face

DZ Technologies

Service Centrale Nederland

Oribi ID Solutions

Nenova

i-Pro

Ajax Systems

CardAccess

VideoGuard

ADI

Alphatronics

SmartSD

Unii

GFT

BHVcertificaat.online

Eizo

Bosch Security Systems

Kiwa

Masset Solutions

JMB Groep

Paraat

Milestone

Crown Security Services

Eagle Eye Networks

G4S

2N

Explicate

SOBA

Seris

Alarm Meldnet

Advancis

Add Secure

Connect Security

NetworxConnect

VAIBS

Secusoft

De Beveiligingsjurist

RoSecure

Trigion

Nimo Drone Security

Genetec

NIBHV

Top Security

Securitas

SMC Alarmcentrale

VEB

Nimo Dog Security

Hikvision

Lobeco

Sequrix

VVNL

Kort geding tegen Staat over illegale voortzetting bewaarplicht

7 december 2014
Redactie
11:58

Verenigingen van advocaten, journalisten en privacyvoorvechters startten een kort geding tegen de Nederlandse Staat wegens het niet stopzetten van de bewaarplicht voor communicatiegegevens.

Eis is onder meer dat de Wet Bewaarplicht Telecommunicatie wordt afgeschaft. De wet is in strijd met de fundamentele grondrechten die privéleven, communicatie en persoonsgegevens beschermen, zo oordeelden zowel de Raad van State als het Europese Hof van Justitie eerder. De Nederlandse regering weigert echter de Wet Bewaarplicht Telecommunicatie buiten werking stellen.

De zaak is aangespannen door provider BIT, journalistenvakbond NVJ, Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, stichting Privacy First, de Groep Publiekstijdschriften van het Nederlands Uitgeversverbond en NDP Nieuwsmedia. Aan de ene kant wordt het bedrijf door de overheid verplicht gegevens te bewaren, maar aan de andere kant loopt het het risico aansprakelijk te worden gesteld door klanten, omdat de wet op basis waarvan bewaard wordt onrechtmatig is verklaard.

“Bij de invoering van de wet verschool de Nederlandse regering zich achter het argument dat de Bewaarplicht nu eenmaal opgelegd werd door Europa, maar nu de Europese regeling met terugwerkende kracht is afgeschaft, geldt dat argument plotseling niet meer. Dat klopt niet,” aldus Alex Bik, directeur van internetprovider BIT. “Het is te zot voor woorden dat de overheid van Nederlandse burgers verwacht dat zij zich aan de wet houden, terwijl het zich ondertussen gedraagt alsof de wet voor hen niet van toepassing is. We hechten waarde aan de privacy van onze klanten en nemen daarom nu deze stap.”

Journalistenvereniging NVJ hekelt dat door het gemak waarmee de overheid communicatiegegevens kan opvragen ‘er geen enkele waarborg voor bronbescherming’ van journalisten is. Volgens Vincent Böhre van Privacy First worden door de wet ‘de privacyrechten van burgers massaal geschonden’. De dagvaarding wordt binnenkort aanhanging gemaakt. De partijen gaan de rechter verzoeken ofwel de wet buiten werking te stellen ofwel te verbieden dat de wet wordt toegepast.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner