Beveiliging nieuws

Onze partners

Hanwha Vision Europe

Oribi ID Solutions

Regio Control Veldt

Avigilon Alta

20face

Paraat

Milestone

VideoGuard

Nimo Drone Security

CDVI

Lobeco

Nimo Dog Security

PG Security Systems

ADI

Explicate

Akuvox

Secusoft

Gold-IP

De Beveiligingsjurist

Bydemes

SOBA

NetworxConnect

IDIS

Hikvision

BHVcertificaat.online

ASSA ABLOY

2N

SmartCell

Add Secure

Crown Security Services

Connect Security

JMB Groep

Nenova

Top Security

Uniview

Centurion

HID

Optex

i-Pro

VVNL

OSEC

Sequrix

ASIS

Multiwacht

Traka ASSA ABLOY

RoSecure

Seris

SmartSD

CSL

Paxton

Alphatronics

HD Security

SMC Alarmcentrale

Unii

VEB

Advancis

VBN

Genetec

CardAccess

ARAS

Kiwa

VAIBS

Ajax Systems

NIBHV

Seagate

Bosch Security Systems

Eizo

Dero Security Products

GFT

Brivo

Securitas

G4S

Service Centrale Nederland

Trigion

DZ Technologies

Eagle Eye Networks

EAL

Alarm Meldnet

Masset Solutions

De politie mag je filmen mits je ze niet hindert

20 februari 2015
Redactie
08:24

Het Amerikaanse rechtbank heeft bepaald dat burgers politieagenten mogen filmen als die op de openbare weg hun werk doen. Het is een uitoefening van je vrije meningsuiting om agenten te filmen in het openbaar.

Datzelfde is in Nederland ook van toepassing, mits je de agenten (en beveiligers) maar niet hindert en je bij publicatie een beetje om de privacy van de individuele agent denkt, zegt jurist Arnoud Engelfriet.
Filmen en fotograferen op de openbare weg mag, omdat dat valt onder de vrijheid van informatiegaring (onderdeel van de vrije meningsuiting, artikel 10 EVRM). Gebruik je een aangebrachte camera, dan moet je mensen daarvoor waarschuwen voordat ze in beeld zijn. Bij een met de hand vastgehouden camera hoeft dat niet. Dat geldt voor gewone mensen net zo goed als voor een professionele journalist.
politieBij publicatie kunnen mensen hun portretrecht inroepen. Dat wil zeggen dat als er een “redelijk belang tegen publicatie” is, je het filmpje (of de foto) niet zomaar mag publiceren. Het wil niet zeggen dat ze het filmen of fotograferen zelf al mogen verbieden. Voor gewone mensen op straat lijkt het portretrecht niet zo sterk, hoewel daar de nodige juridische discussie over is.
Specifiek bij politieagenten is zo’n redelijk belang minder snel denkbaar. Zij verrichten een openbare taak en hebben daarmee een sterke positie in de maatschappij. Daar kritiek op willen uitoefenen of bewijs verzamelen van wat jij eventueel wangedrag vindt, hoort daar dan bij. Hoge bomen vangen veel wind. Er is dus niet snel een reden voor een agent om je te sommeren het filmen te staken.
Tegelijk zal het zelden gaan om de specifieke persoon van de agent die je filmt. Die doet gewoon zijn werk, en wat je ook vindt van dat werk, dat kun je meestal niet die specifieke persoon verwijten. Dat betekent dat je bij publicatie rekening moet houden met de privacy, wat in de praktijk erop neerkomt dat je de agent onherkenbaar moet maken, zoals bleek in een rechtszaak over foto’s van flitsende agenten:

Voor zover [de agenten] zich tegen publicatie van hun naam, hoofd en gezicht (al dan niet in combinatie met elkaar) verzetten, is een toewijzing van hun vordering dan ook in een democratische samenleving noodzakelijk.

Ook mag je de agenten natuurlijk niet voor de voeten lopen, want dan kunnen ze hun werk niet doen en dát is een reden om je te sommeren ergens anders te gaan staan met je camera.
In de praktijk is het goed mogelijk dat je desondanks een héél streng bevel krijgt onmiddellijk op te houden met filmen, en misschien wel dat je aangehouden wordt of dat je camera in beslag genomen wordt. Daar is op dat moment erg weinig aan te doen, maar het hoort niet. Het wissen van de beelden hoort al helemáál niet: die beelden zijn bewijs bij die arrestatie, en een agent behoort geen bewijs te vernietigen. En als de beelden niet relevant zijn voor de arrestatie, waarom moeten ze dan gewist?
Eisen dat beelden vernietigd of gewist worden op grond van portretrecht is niet mogelijk. Portretrecht gaat alleen over publicatie van beelden, niet over het maken ervan. En dan nog: als je als persoon iets wil eisen op grond van je privacy of portretrecht, dan doe je dat bij de civiele rechter en niet via een strafrechtelijke inbeslagname.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner