Beveiliging nieuws

Onze partners

CDVI

Bosch Security Systems

Explicate

Centurion

HD Security

Trigion

SOBA

SmartCell

VEB

Optex

Genetec

Hikvision

VideoGuard

GFT

ADI

PG Security Systems

VAIBS

20face

Unii

Lobeco

Dero Security Products

NIBHV

Connect Security

Top Security

De Beveiligingsjurist

2N

Hanwha Vision Europe

Secusoft

Regio Control Veldt

ARAS

Nimo Drone Security

Seagate

G4S

VBN

Milestone

Masset Solutions

NetworxConnect

CardAccess

Uniview

Alphatronics

HID

Kiwa

Gold-IP

Brivo

IDIS

Oribi ID Solutions

VVNL

Multiwacht

Akuvox

i-Pro

Service Centrale Nederland

Paraat

Bydemes

OSEC

RoSecure

Traka ASSA ABLOY

Securitas

EAL

JMB Groep

Ajax Systems

Sequrix

Eagle Eye Networks

ASSA ABLOY

Add Secure

BHVcertificaat.online

Nenova

ASIS

Crown Security Services

Alarm Meldnet

DZ Technologies

Advancis

Eizo

SMC Alarmcentrale

Seris

CSL

Paxton

SmartSD

Nimo Dog Security

Avigilon Alta

Ben ik een dief als de voorwaarden van AH dat zeggen?

24 april 2015
Redactie
05:30

Onlangs zijn de voorwaarden van zelfscannen van de Albert Heij gewijzigd. Er staat nu in dat je diefstal pleegt als achteraf blijkt dat niet alles gescand is. Maar mag AH wel zo kort door de bocht aannemen dat hun systeem onfeilbaar is?

AH scannerHet zou immers zomaar kunnen dat een gebruiker tegen een bug aanloopt, waarbij het systeem ‘bleep’ doet als indicatie dat het product gescanned is, maar het product niet op de virtuele kassabon terecht is gekomen. De oude voorwaarden van zelfscannen kan ik zo niet meer vinden, maar inderdaad, in de voorwaarden van de app staat nu:

Blijkt bij controle dat niet alle producten zijn gescand nadat u uw (mobiele) Bonuskaart bij de betaalpaal hebt gescand, dan beschouwen wij dit als diefstal en kunnen wij aangifte doen.

Dat klinkt nogal streng, want er wordt inderdaad geen ruimte gelaten voor de situatie dat er wél is gescand maar dat niet is geregistreerd. Ook niet voor situaties waarin je oprecht vergeten was iets te scannen, hoewel dat natuurlijk geen sterk argument is als je bij de uitgang van een supermarkt staat.
Echter, het is niet zo dat je een strafbaar feit begaat enkel omdat iemands algemene voorwaarden zeggen dat dat zo is. Natuurlijk mag men aangifte doen als men meent dat je iets strafbaars hebt gedaan, maar de inhoud van je contract met het bedrijf is daarbij niet relevant.
Je steelt als je iets wegneemt met de bedoeling je dat toe te eigenen zonder te betalen. En die bedoeling moet bewezen worden. Enkel dat je met een product in je handen buiten staat, is daarvoor niet genoeg. Je kunt iets vergeten zijn te scannen, of de software werkte niet goed. Die opties moeten worden uitgesloten voordat men kan bewijzen dat je het product stiekem wilde meenemen.
Een aanvullend punt van de vraagsteller was nog hoe het zit met de broncode. Zonder de broncode van de zelfscanapp kun je niet bewijzen hoe deze werkt, dus dan sta je zwak als je wilt aantonen dat er een bug in de software zit. Dat is een lastige. Er is geen recht om broncode van bewijsmiddelen op te eisen. De enige manier die ik hier kan bedenken, is een kennis nogmaals eenzelfde set aankopen te laten doen en dat filmen om zo vast te leggen dat hij vaker die fout maakt. Maar als het een eenmalige bug was (of afhankelijk van de stand van de maan in combinatie met het aantal mobiele telefoons in de buurt én het feit dat de rozijnen in de bonus waren) dan wordt dit wel heel moeilijk inderdaad.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner