Beveiliging nieuws

Onze partners

Eizo

VideoGuard

NIBHV

Uniview

ASSA ABLOY

VBN

Add Secure

Alarm Meldnet

Hanwha Vision Europe

Traka ASSA ABLOY

VAIBS

Crown Security Services

Top Security

Paraat

SmartCell

Lobeco

CardAccess

SOBA

VVNL

i-Pro

Regio Control Veldt

IDIS

Hikvision

GFT

Oribi ID Solutions

SmartSD

CSL

Dero Security Products

Kiwa

Explicate

G4S

JMB Groep

Centurion

Bydemes

Trigion

Brivo

CDVI

HID

RoSecure

Unii

DZ Technologies

Dahua

Ajax Systems

BHVcertificaat.online

PG Security Systems

SMC Alarmcentrale

VEB

Gold-IP

Nimo Drone Security

Milestone

Avigilon Alta

Masset Solutions

Seris

Service Centrale Nederland

MPL

20face

2N

Securitas

De Beveiligingsjurist

Alphatronics

EAL

NetworxConnect

ADI

Akuvox

Optex

Bosch Security Systems

Nimo Dog Security

Connect Security

Sequrix

Paxton

Nenova

HD Security

Genetec

ARAS

Seagate

Eagle Eye Networks

Secusoft

OSEC

Advancis

ASIS

Multiwacht

CEO-fraude ook in Nederland

7 september 2015
Redactie
15:20

De Fraudehelpdesk waarschuwde ondernemingen een tijd geleden al voor CEO-fraude. Daarbij speelt de CEO, de hoogste baas, van het bedrijf nietsvermoedend een prominente rol.

EuropolDat CEO-fraude lukt, komt doordat de criminelen geraffineerd te werk gaan. Ze doen vaak uitgebreid onderzoek en weten precies wie ze moeten hebben en wanneer. Handtekeningen van de CEO worden nagemaakt, zegt Peter Depuydt van Europol.

Bij CEO-fraude ontvangt een medewerker op de financiële administratie een e-mail van de CEO. De medewerker wordt opgedragen om een fors bedrag over te maken naar een buitenlandse rekening. Ter verificatie van de gegevens kan een advocatenkantoor gebeld worden. Dit kantoor zit echter ook in het complot.

De administrateur werkt meestal bij een dochteronderneming en de CEO en hij kennen elkaar niet persoonlijk. Omdat de afstand tussen beiden zo groot is, durft de medewerker vaak niet na te gaan of het wel klopt. In Frankrijk is deze vorm van fraude al jaren een plaag in het bedrijfsleven. De FBI becijferde dat vorig jaar in de Verenigde Staten zeker 1,2 miljard dollar is buitgemaakt met dit soort roofpogingen.

Bedrijven komen er niet graag mee naar buiten. Het is geen reclame om te zeggen: ik ben voor een flink bedrag opgelicht. Dat maakt het lastig, zegt Depuydt. Hij hoopt dat het taboe dat op deze vorm van fraude ligt, verdwijnt.

Aanbevolen wordt om dit bericht binnen ondernemingen onder de aandacht te brengen van in ieder geval de financiële en ICT-afdelingen, als ook leidinggevenden met tekenbevoegdheid. Het is een maatschappelijk probleem. In Frankrijk hebben twee medewerkers die er zijn ingestonken zelfmoord gepleegd. Depuydt pleit er voor de fraude in Nederland bespreekbaar te maken.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Seagate

Suricat

MPL

Videoguard

Wordt een partner