Beveiliging nieuws

Onze partners

2N

GFT

Ajax Systems

G4S

Nimo Dog Security

IDIS

Lobeco

Eizo

PG Security Systems

HID

HD Security

RoSecure

EAL

Advancis

VideoGuard

20face

Hanwha Vision Europe

SmartCell

Hikvision

SmartSD

CDVI

Nimo Drone Security

Explicate

i-Pro

Bosch Security Systems

Top Security

NetworxConnect

Bydemes

ADI

Akuvox

VAIBS

Traka ASSA ABLOY

BHVcertificaat.online

DZ Technologies

Unii

Secusoft

SOBA

De Beveiligingsjurist

Connect Security

Trigion

NIBHV

Paraat

Alarm Meldnet

Crown Security Services

Alphatronics

Dero Security Products

CSL

Sequrix

Service Centrale Nederland

Multiwacht

VBN

Optex

ARAS

Gold-IP

Masset Solutions

CardAccess

Avigilon Alta

Add Secure

SMC Alarmcentrale

OSEC

Regio Control Veldt

ASSA ABLOY

Nenova

Kiwa

Milestone

VEB

Seagate

Uniview

Oribi ID Solutions

ASIS

Paxton

Centurion

Seris

Eagle Eye Networks

Securitas

Brivo

JMB Groep

Genetec

VVNL

Tbs-klinieken moeten alerter zijn op smokkelwaar

1 oktober 2015
Redactie
09:55

In de meeste tbs-klinieken is het eenvoudig om drugs, wapens en andere spullen binnen te smokkelen. Personeel wordt niet of slecht gecontroleerd.

Klaas Dijkhoff Staatssecretaris van Veiligheid en JustitieDe Inspectie Veiligheid en Justitie (IVenJ) wil dat TBS-klinieken meer doen aan het voorkomen van de invoer van drugs. Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie schrijft dit aan de Tweede Kamer in reactie op het rapport ‘Contrabande in Forensische Psychiatrische Centra’ van de IVenJ.

De Inspectie heeft onderzocht wat de risico’s zijn op de invoer van verboden goederen en wat de TBS-klinieken doen om dit te voorkomen. De IVenJ concludeert dat bij vijf van de zeven onderzochte klinieken onvoldoende zicht bestond op de risico’s op invoer van metaalhoudende verboden goederen door onbegeleide tbs-gestelden. In een aantal gevallen werden deze patiënten niet gecontroleerd bij de ingang of konden ze verboden goederen doorgeven, voordat ze werden gecontroleerd. De Inspectie noemt het niet onderkennen hiervan ‘een serieus aandachtspunt’, maar erkent tegelijkertijd dat TBS klinieken dit inmiddels goed hebben opgepakt.

Tbs’ers kunnen zonder veel moeite drugs binnensmokkelen, omdat ze niet worden gevisiteerd. Veel klinieken vinden visitatie onwenselijk, omdat het te ingrijpend zou zijn en niet in het behandelplan past. De Inspectie beveelt echter aan om te kijken naar de manier waarop de invoer van drugs kan worden voorkomen. Daarvoor is een combinatie van beveiligingsmaatregelen nodig, zoals bijvoorbeeld de slimme inzet van drugshonden. Staatssecretaris Dijkhoff rekent erop dat de klinieken dit punt ook in het plan van aanpak meenemen.

De Inspectie begon het onderzoek nadat bekend werd dat tbs’ers in kliniek De Rooyse Wissel in het bezit waren van messen, simkaarten en mobiele telefoons.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie wil dat de klinieken voor 1 januari 2016 met een plan van aanpak komen om de beveiliging op te schroeven.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner