Beveiliging nieuws

Onze partners

Optex

Hikvision

Explicate

PG Security Systems

Sequrix

EAL

Crown Security Services

ARAS

Service Centrale Nederland

Dero Security Products

De Beveiligingsjurist

JMB Groep

Eizo

Top Security

ADI

Paraat

IDIS

Hanwha Vision Europe

Alarm Meldnet

Genetec

Ajax Systems

Multiwacht

Avigilon Alta

VAIBS

Alphatronics

Oribi ID Solutions

NetworxConnect

Bosch Security Systems

CardAccess

SmartCell

GFT

Lobeco

NIBHV

Seagate

DZ Technologies

Add Secure

Regio Control Veldt

ASSA ABLOY

VBN

ASIS

HID

Nenova

VideoGuard

Connect Security

SmartSD

HD Security

RoSecure

Nimo Dog Security

CSL

Seris

Uniview

Trigion

Secusoft

VEB

Unii

Nimo Drone Security

Advancis

i-Pro

Securitas

Bydemes

G4S

Masset Solutions

Akuvox

Kiwa

VVNL

Traka ASSA ABLOY

SMC Alarmcentrale

BHVcertificaat.online

Paxton

Gold-IP

OSEC

Centurion

2N

CDVI

20face

Milestone

Eagle Eye Networks

SOBA

Brivo

Grensoverschrijdende aanpak digitale spionage noodzakelijk

14 oktober 2015
Redactie
11:04

Nederlandse overheden en bedrijven zijn steeds vaker slachtoffer van digitale spionage. Het aantal incidenten groeit, zo blijkt uit een inventarisatie van de incidenten en dreigingen in 2015 door het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

CybersecurityHet Cyber Security Beeld Nederland (CSBN) is vandaag door staatssecretaris Dijkhoff naar de Tweede Kamer gestuurd. Uit onderzoek (pdf) van de veiligheidsdiensten AIVD en de MIVD blijkt dat beroepscriminelen zich steeds vaker richten op de verstoring van ICT bij overheden, bedrijven en burgers.

Buitenlandse overheden richten zich steeds vaker op digitale spionage bij Nederlandse overheden en economische spionage bij bedrijven. Het merendeel van deze aanvallen is uitgevoerd met zogeheten spearphishing-e-mails, doelgerichte phishing-mails die afkomstig lijken te zijn van een bekend bedrijf, en die met malware besmette bijlagen bevatten of links naar websites met malware.

Ook bedrijven waren het slachtoffer van digitale spionage, vooral in de vakgebieden defensie, hightech, tuinbouw, chemie, energie en luchtvaart. Die aanvallen waren waarschijnlijk afkomstig van buitenlandse inlichtingendiensten.

Staatssecretaris Dijkhoff laat weten dat de bevindingen uit het CSBN bevestigen dat een nationale en internationale cybersecurity-aanpak noodzakelijk is. Publiek-private samenwerking is hierbij belangrijk. De snelle ontwikkeling van cyberdreigingen in combinatie met een geopolitieke omgeving die in toenemende mate instabiel is, vraagt om voortdurende aandacht. Daarom zal in 2016 een doorontwikkeling van de cybersecurity-visie plaatsvinden. Hierbij worden alle relevante publieke en private partijen betrokken, net als bij de totstandkoming van de NCSS2. Uitgangspunt is dat cybersecurity een balans is tussen vrijheid, veiligheid en economische groei.

Volgens NCSC vormen terroristen nog geen grote dreiging, maar groeien hun capaciteiten wel. ‘Hoewel de potentie op digitaal gebied van terroristische actoren groeit, vormen ze nog geen grote dreiging vanwege hun beperkte technische capaciteiten. Er zijn geen aanwijzingen voor een concrete dreiging richting Nederland.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner