Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Paxton

GFT

SmartSD

Secusoft

Hikvision

Paraat

Multiwacht

SmartCell

Regio Control Veldt

RoSecure

Genetec

VideoGuard

CSL

CardAccess

Nenova

Optex

20face

Milestone

BHVcertificaat.online

Eizo

VEB

Alarm Meldnet

Uniview

Lobeco

Bydemes

De Beveiligingsjurist

Kiwa

2N

Sequrix

ARAS

NIBHV

SOBA

Brivo

Bosch Security Systems

Akuvox

CDVI

Eagle Eye Networks

JMB Groep

Trigion

Nimo Dog Security

Oribi ID Solutions

Advancis

EAL

Alphatronics

Nimo Drone Security

Traka ASSA ABLOY

Securitas

Centurion

VVNL

Explicate

Unii

Seris

Seagate

Service Centrale Nederland

G4S

Gold-IP

VBN

VAIBS

Avigilon Alta

HD Security

Masset Solutions

Hanwha Vision Europe

Top Security

OSEC

DZ Technologies

ASIS

Connect Security

SMC Alarmcentrale

Crown Security Services

PG Security Systems

IDIS

ADI

Add Secure

HID

Dero Security Products

NetworxConnect

ASSA ABLOY

Ajax Systems

i-Pro

Beveiliging voor luchtreiziger nauwelijks duurder geworden

1 juli 2016
Redactie
07:06

Alle passagiers op Schiphol betalen mee aan de beveiligingskosten van de luchthaven. Wie vanuit Nederland vertrekt, betaalt nu 10,53 euro per ticket aan beveiligingskosten. Elf jaar geleden was dat nog 10,99 euro, zo heeft RTL Nieuws uitgezocht.
Veel mensen zullen denken dat de beveiligingskosten flink zijn gestegen vanwege de terreurdreiging, maar dat is niet het geval. In 2008 was er een piek. Toen ging 17,47 euro van de prijs van een ticket naar de beveiliging van de luchthaven. Maar in de jaren daarna bleef het tarief rond de 13 euro schommelen. Transferpassagiers betalen ongeveer vijf euro minder, maar hebben dan ook minder controle nodig. In 2015 was het tarief 12,17 euro en dit jaar hoeven passagiers nog maar 10,53 euro af te dragen voor een veilige vlucht.
Schiphol vindt de tarieven te hoog. Concurrerende internationale luchthavens zouden minder aan beveiliging kwijt zijn, omdat de betreffende overheden meebetalen. In Nederland worden alleen de activiteiten van de marechaussee door de overheid betaald. Gisteren is hierover in de Kamer gesproken.
In 2015 gaf Schiphol 294 miljoen euro uit aan beveiliging, waarvan 150 miljoen door de KLM werd betaald en de rest door de overige luchtvaartmaatschappijen. De PVV wil dat er 100 miljoen euro belastinggeld aan beveiliging op Schiphol wordt besteed. Ook de SP pleit voor extra investeringen van de overheid. Schiphol zelf is niet bereid meer te investeren, ondanks de recente aanslagen in Istanbul en Brussel en de protesten van beveiligers tegen de slechte arbeidsomstandigheden. Ook de overheid houdt de hand op de knip. De regering vindt dat Schiphol maar efficiënter moet werken. Bovendien zouden passagiers op Schiphol niet veel meer aan beveiliging betalen dan passagiers op andere grote luchthavens.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner