Beveiliging nieuws

Onze partners

Advancis

2N

Bydemes

MPL

Paraat

DZ Technologies

CardAccess

Multiwacht

Eagle Eye Networks

Optex

Sequrix

HD Security

Nenova

Milestone

Service Centrale Nederland

Trigion

Lobeco

Secusoft

De Beveiligingsjurist

RoSecure

JMB Groep

Kiwa

VBN

SmartSD

VEB

Seagate

VideoGuard

Connect Security

Securitas

SMC Alarmcentrale

20face

i-Pro

SmartCell

VVNL

Unii

Add Secure

Masset Solutions

NIBHV

Nimo Drone Security

IDIS

OSEC

GFT

Uniview

Avigilon Alta

Top Security

EAL

Seris

Brivo

ADI

Oribi ID Solutions

BHVcertificaat.online

Traka ASSA ABLOY

HID

Hikvision

SOBA

NetworxConnect

Dero Security Products

Explicate

Gold-IP

Bosch Security Systems

CSL

Paxton

Ajax Systems

Hanwha Vision Europe

Crown Security Services

ASSA ABLOY

Akuvox

G4S

ARAS

Alphatronics

ASIS

PG Security Systems

Regio Control Veldt

VAIBS

Genetec

CDVI

Alarm Meldnet

Nimo Dog Security

Eizo

Centurion

Sterke groei in online drugshandel

20 augustus 2016
Redactie
05:45

Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Veiligheid & Justitie blijkt Nederland een marktaandeel te hebben van 8 procent in de wereldwijde online drugshandel, waarin tussen de 12 en 20 miljoen euro per maand wordt omgezet.
In een brief aan de Tweede Kamer doet minister Ard van der Steur verslag van het door RAND Europe uitgevoerde onderzoek. In de Verenigde Staten worden de meeste drugs online verhandeld, gevolgd door Groot-Brittannië, Australië en Duitsland. Nederland staat op de vijfde plaats, wat gezien de geringe grootte van het land opmerkelijk is. De Nederlandse branche is vooral gespecialiseerd in de synthetische drug ecstasy. Die maakt de helft van de totale handel uit.
De handel verloopt voor een groot deel via zogenoemde cryptomarkten op het darknet. Dat is een deel van internet dat alleen met speciale software is te benaderen.
Honderdduizend advertenties
Voor het onderzoek is literatuur bestudeerd en zijn 25 experts geïnterviewd. Verder zijn gegevens verzameld op de acht meest prominente cryptomarkten, waarop meer dan honderdduizend advertenties werden aangetroffen. Geschat wordt dat op de cryptomarkten voor tussen de 12 en 22 miljoen euro aan drugs worden verhandeld, wat overigens een heel laag bedrag is in vergelijking met de 24 miljard euro aan omzet op traditionele markten. Wereldwijd bestaat de online drugshandel voor 31 procent uit verkoop van canabis, 24 procent uit stimulanten en 16 procent uit ecstasy. De meeste transacties zijn onder de honderd euro en daarom zeer waarschijnlijk voor persoonlijk gebruik. Toch bestaat nog zo’n 25 procent van de totale handel uit ‘groothandelbestellingen’.
Verdubbeld
Sinds 2013 is de omzet van drugshandel op cryptomarkten verdubbeld en is het aantal verkopers verzesvoudigd. Het vertrouwen tussen kopers, verkopers en beheerders is echter gedaald, naar aanleiding van het oprollen van cryptomarkten door de overheid en door oplichtingspraktijken. Het gedaalde vertrouwen lijkt de online verkoop vooralsnog niet te bedreigen, maar maakt dat sommige verkopers hun klanten aanmoedigen om buiten de cryptomarkten om te handelen, aldus het onderzoek.
De brief van de minister gaat verder uitgebreid in op de ideeën van de regering om de (online) drugshandel terug te dringen.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

MPL

Videoguard

Seagate

Wordt een partner