Beveiliging nieuws

Onze partners

Advancis

SMC Alarmcentrale

Top Security

De Beveiligingsjurist

Bydemes

Nimo Dog Security

Genetec

Oribi ID Solutions

Avigilon Alta

Akuvox

Nenova

G4S

ADI

ARAS

Eizo

Gold-IP

NetworxConnect

OSEC

Service Centrale Nederland

Alphatronics

Seris

i-Pro

Lobeco

Secusoft

SOBA

ASIS

VideoGuard

Traka ASSA ABLOY

Hanwha Vision Europe

HID

Sequrix

Unii

Add Secure

Dero Security Products

Nimo Drone Security

DZ Technologies

Trigion

Alarm Meldnet

CDVI

IDIS

VVNL

Masset Solutions

Multiwacht

NIBHV

VAIBS

HD Security

CSL

Milestone

Seagate

RoSecure

Kiwa

VEB

Connect Security

Centurion

Uniview

2N

VBN

Optex

JMB Groep

Explicate

Bosch Security Systems

EAL

Securitas

SmartSD

SmartCell

BHVcertificaat.online

Ajax Systems

Regio Control Veldt

CardAccess

PG Security Systems

Hikvision

Crown Security Services

20face

Paxton

Paraat

Brivo

Eagle Eye Networks

GFT

ASSA ABLOY

Van der Steur: voorarrest jihadstrijder verlengen

26 augustus 2016
Redactie
05:08

Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) wil ruimere mogelijkheden om teruggekeerde jihadstrijders die verdacht worden van een terroristisch misdrijf  in voorlopige hechtenis te kunnen houden. Dit om méér tijd te hebben om bewijs te verzamelen.
Doel van de voorgestelde maatregel is verbetering van de strafrechtelijke mogelijkheden om terrorisme effectief te bestrijden. Dit blijkt uit een brief die gisteren naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Nu kunnen terrorismeverdachten maximaal 20 dagen worden vastgehouden op basis van een verdenking. Om de voorlopige hechtenis te kunnen verlengen is een sterkere verdenking (ernstige bezwaren) tegen de verdachte vereist. Hierdoor ontstaat de kans dat de verdachte moet worden vrijgelaten, terwijl het onderzoek nog in volle gang is.

Onwenselijk
Van der Steur vindt dat het OM, in geval van terrorisme, een verdachte ook zonder sterkere verdenking nog dertig dagen langer moet kunnen vasthouden. Daarbij denkt de minister aan zaken waarin ingewikkeld (forensisch) onderzoek nodig is. Bijvoorbeeld naar in beslag genomen gegevensdragers. Deze zijn vaak moeilijk toegankelijk (gemaakt) en bevatten doorgaans geschriften in vreemde talen. Dergelijk onderzoek neemt dus de nodige tijd in beslag.
Door de uitkomsten van het onderzoek, kan de verdenking dan mogelijk pas op een later moment sterker worden. Dit zou kunnen betekenen dat er na de bewaring nog geen sprake is van ernstige bezwaren en dus ook niet van verlenging van de voorlopige hechtenis. “Dat is onwenselijk”, aldus de minister. “Immers, méér nog dan bij andere misdrijven, geldt bij terroristische misdrijven dat je met effectieve opsporing ook kunt voorkomen dat daders nieuwe gruweldaden plegen.”  Overigens houdt de rechter de bevoegdheid om de voorlopige hechtenis op te heffen en onder voorwaarden te schorsen.
De maatregel vloeit voort uit een motie van de Kamerleden Segers en Samsom. Hierin wordt de regering verzocht de bestaande mogelijkheden voor voorlopige hechtenis van teruggekeerde jihadstrijders te inventariseren en zo nodig met voorstellen te komen voor (verdere) verruiming. Van der Steur wil nog voor het einde van het jaar een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer indienen.
Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner