Beveiliging nieuws

Onze partners

2N

Hanwha Vision Europe

Lobeco

CSL

NetworxConnect

SmartSD

Uniview

ADI

Alphatronics

Alarm Meldnet

20face

Top Security

Dero Security Products

Eizo

PG Security Systems

Brivo

Unii

VVNL

Seagate

i-Pro

OSEC

Milestone

Kiwa

VBN

NIBHV

ARAS

Add Secure

Nenova

ASSA ABLOY

SMC Alarmcentrale

EAL

Eagle Eye Networks

MPL

SmartCell

Bydemes

Crown Security Services

Advancis

RoSecure

De Beveiligingsjurist

Ajax Systems

Nimo Dog Security

Hikvision

GFT

Avigilon Alta

VideoGuard

SOBA

Genetec

Akuvox

Secusoft

G4S

Oribi ID Solutions

Traka ASSA ABLOY

VAIBS

Paraat

IDIS

DZ Technologies

Sequrix

Centurion

Connect Security

Paxton

ASIS

HID

Dahua

Gold-IP

Bosch Security Systems

Seris

Explicate

Multiwacht

CardAccess

CDVI

Securitas

Trigion

BHVcertificaat.online

VEB

HD Security

Nimo Drone Security

Regio Control Veldt

Masset Solutions

Service Centrale Nederland

Optex

JMB Groep

Enorme stijging van aantal verdachte pakketjes

28 augustus 2016
Redactie
05:48

Het aantal verdachte pakketjes dat de politie heeft onderzocht op explosieven is sinds vorig jaar vertienvoudigd, zo maakt de NOS bekend. Tot 2014 ging het nog om enkele tientallen pakketjes per jaar, maar vorig jaar waren het er 462 en in de eerste helft van dit jaar zijn 220 pakketjes onderzocht.
Volgens de NOS komen er sinds 2014 veel meer meldingen binnen van burgers die iets verdachts zien liggen. De omroep baseert zich op cijfers die bij de politie zijn opgevraagd. “De gebeurtenissen om ons heen, zoals de aanslagen in Parijs en Brussel, krijgen veel media-aandacht”, vertelde politiewoordvoerder Ed Kraszewski tijdens het NOS Journaal. “De mensen krijgen er een groter onveiligheidsgevoel door, maar zijn ook alerter. En dus sneller geneigd om verdachte situaties die zij menen te zien bij ons te melden.“
Aanslag
Vooral na een aanslag in het buitenland komen er honderden meldingen binnen bij de politie van mensen die iets verdachts hebben gezien. De politie schat dan eerst in of het om een serieuze melding gaat, wat vaak niet het geval is. Bij twijfel worden speciaal opgeleide verkenners erop uitgestuurd om het verdachte object te onderzoeken. Vorig jaar gebeurde dat 462 keer. De verkenners beschikken over apparatuur om pakketjes door te lichten en over honden die getraind zijn in het herkennen van explosieve stoffen. Zo nodig wordt de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) van Defensie erbij gehaald, maar dat gebeurt gelukkig zelden. De enkele explosieven die wel zijn aangetroffen, zoals de bompakketjes bij Jumbo-filialen, waren door criminelen geplaatst en niet door terroristen. Politiewoordvoerder Kraszewski zei tegen het Journaal blij te zijn dat burgers steeds vaker verdachte zaken melden. De politie vraagt mensen om extra alert te zijn en dat zijn ze dan ook. “Liever tien keer te veel en niets gevonden, dan een keer niet gemeld en dat er wel iets gebeurt.”
De politie beschikt inmiddels over 160 teamleiders Chemisch, Radiologisch, Radioactief, Nucleair en Explosieven Veiligheid en 386 bomverkenners. Deze worden deels in het buitenland opgeleid, waar men veel meer ervaring heeft met echte bompakketten. Deze specialisten worden op oproepbasis ingezet en houden zich verder bezig met reguliere politietaken.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Seagate

Videoguard

MPL

Suricat

Wordt een partner