Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Gold-IP

NIBHV

ASIS

Top Security

CSL

Trigion

HD Security

VBN

Kiwa

Brivo

Akuvox

RoSecure

Uniview

Securitas

Milestone

Paxton

Alphatronics

ASSA ABLOY

SOBA

Add Secure

ARAS

ADI

JMB Groep

Genetec

Eizo

Traka ASSA ABLOY

Multiwacht

GFT

Sequrix

Regio Control Veldt

Centurion

HID

OSEC

CDVI

Paraat

VideoGuard

BHVcertificaat.online

Seagate

Lobeco

Oribi ID Solutions

i-Pro

Dero Security Products

Explicate

Unii

Nimo Drone Security

EAL

IDIS

Crown Security Services

VEB

SMC Alarmcentrale

Bosch Security Systems

20face

DZ Technologies

NetworxConnect

SmartCell

Hanwha Vision Europe

Alarm Meldnet

CardAccess

VVNL

Nimo Dog Security

VAIBS

SmartSD

Ajax Systems

2N

De Beveiligingsjurist

Optex

Seris

G4S

Nenova

PG Security Systems

Bydemes

Avigilon Alta

Advancis

Eagle Eye Networks

Hikvision

Service Centrale Nederland

Connect Security

Masset Solutions

Secusoft

Geweld openbaar vervoer onjuist geregistreerd

2 september 2016
Redactie
08:45

Volgens RTL Nieuws laat de politie steken vallen bij de registratie van geweldsincidenten in het openbaar vervoer. Eén op de vijf gevallen wordt hierdoor niet juist geregistreerd. Volgens de politie betekent dit overigens niet dat er niet of minder wordt opgetreden.
Onder aanvoering van de toenmalige minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten, is de registratie van geweld in het openbaar vervoer vanaf 2013 verbeterd om een einde te maken aan de grote verschillen tussen cijfers van de FNV, de NS en de Nationale Politie. Volgens RTL Nieuws werkt het echter nog steeds niet goed. De omroep vroeg via de Wet Openbaar Bestuur documenten op waaruit blijkt dat in 2014 en 2015 alle OV-bedrijven in totaal 727 keer aangifte hebben gedaan wegens geweld tegen het personeel. Echter, alleen al de NS heeft vaker aangifte gedaan, namelijk 769 keer. Het is niet bekend hoe vaak andere OV-bedrijven aangifte hebben gedaan, maar dat aantal komt nog bovenop de cijfers van de NS.
Publieke taak
Volgens de politie komen de verschillen doordat er één registratie is voor geweld tegen alle personen met een publieke taak. Er wordt bij registratie van een aangifte niet vermeld of deze betrekking heeft op een medewerker van bijvoorbeeld de NS. In totaal waren er in 2014 maar liefst 3150 meldingen van geweld tegen personen met een publieke taak. In de politiesystemen zijn deze aangiftes herkenbaar aan het zogenoemde VPT-vinkje (Veilige Publieke Taak). Dit zijn niet alleen aangiftes door OV-personeel, maar ook van bijvoorbeeld ambulancemedewerkers en brandweerlieden. De politie gebruikt deze systemen om trends te ontdekken en daar beleid op te baseren, niet om daaruit te kunnen distilleren wie aangifte deed als conducteur of als ambulancemedewerker en wat er exact gebeurde.
Toch is het voor het slachtoffer belangrijk dat bij de registratie het VPT-vinkje wordt gebruikt. De dader wordt dan zwaarder gestraft, dan wanneer hij iemand bejegend heeft die geen publieke taak heeft. Dat laatste onderscheid is voor veel politiemedewerkers niet duidelijk. Niet vreemd, want heeft bijvoorbeeld een winkelier ook niet een publieke taak? Juist om het overzichtelijk te houden heeft de politie ervoor gekozen om geen registratie per beroepstak in te voeren.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner