Beveiliging nieuws

Onze partners

SmartCell

De Beveiligingsjurist

SOBA

Oribi ID Solutions

Masset Solutions

Genetec

Paxton

ADI

IDIS

Akuvox

Add Secure

Hanwha Vision Europe

Nimo Drone Security

Centurion

VVNL

Securitas

Trigion

Ajax Systems

VideoGuard

GFT

Nenova

Dero Security Products

ASIS

Paraat

CardAccess

i-Pro

Gold-IP

Nimo Dog Security

EAL

Alarm Meldnet

JMB Groep

Seris

Secusoft

SmartSD

Multiwacht

VBN

SMC Alarmcentrale

VAIBS

Advancis

Alphatronics

Regio Control Veldt

G4S

OSEC

ARAS

Lobeco

Sequrix

Traka ASSA ABLOY

NetworxConnect

RoSecure

Eizo

Unii

Connect Security

PG Security Systems

HD Security

2N

20face

CSL

Top Security

Bosch Security Systems

ASSA ABLOY

Crown Security Services

Service Centrale Nederland

Bydemes

Hikvision

NIBHV

Avigilon Alta

Optex

HID

VEB

Explicate

Kiwa

Brivo

Eagle Eye Networks

Seagate

CDVI

DZ Technologies

Uniview

Milestone

BHVcertificaat.online

Patiënten bezorgd over veiligheid medische gegevens

7 september 2016
Redactie
05:58

Uit onderzoek door Patiëntenfederatie Nederland blijkt dat patiënten zich grote zorgen maken over de veiligheid van hun gegevens. 54 procent denkt dat die bij de zorgverzekeraar niet veilig zijn. 53 procent meent dat de gemeente niet goed omgaat met hun gegevens en 39 procent denkt dat het ziekenhuis en 37 procent dat de apotheek niet zorgvuldig genoeg zijn.
Patiënten begrijpen dat verzekeraars soms dossieronderzoek moeten doen, bijvoorbeeld om fraude te kunnen opsporen, maar vinden dat dit niet mag zonder dat zij dat weten. De Patiëntenfederatie Nederland ondervroeg ruim 6600 patiënten over privacy. Van de deelnemers zegt 78 procent dat de zorgverzekeraar hen vooraf moet informeren voor er informatie wordt opgevraagd bij een behandelaar. 8 procent vindt die informatie niet nodig en nog eens 8 procent vindt dat de zorgverzekeraar de patiënt na afloop van de inzage moet informeren.
Van de ondervraagden weet 59 procent dat de zorgverzekeraar inzage heeft in het dossier voor fraudeonderzoek. 41 procent weet niet dat de verzekeraar dit zonder toestemming mag doen. Mensen vinden wel dat er echt een verdenking van fraude moet zijn voor het onderzoek wordt gedaan. Bovendien zeggen veel ondervraagden (60 procent) dat de verzekeraar om rekeningen te controleren beter eerst met de patiënt zelf contact kan opnemen, voor hij het dossier opvraagt.
Patiëntenfederatie Nederland ziet in het onderzoek een duidelijk bewijs dat de patiënt niet zomaar akkoord gaat met fraudeonderzoek. Directeur Dianda Veldman: “Verzekeraars moeten hun verzekerden goed op de hoogte brengen van wat ze gaan doen en waarom dat nodig is. Patiënten vinden het geen leuk idee dat derden misschien in hun dossier kunnen kijken. Verzekeraars moeten dus heel duidelijk en heel gericht aangeven wat ze willen onderzoeken en waarom. De patiënt begrijpt dat fraude moet worden opgespoord, maar dat moet wel heel zorgvuldig gebeuren.”
> Bekijk hier het volledige rapport

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner