Beveiliging nieuws

Onze partners

SmartCell

2N

HID

Brivo

Paxton

OSEC

Trigion

Dero Security Products

Hanwha Vision Europe

RoSecure

Masset Solutions

Ajax Systems

Explicate

ASSA ABLOY

Nimo Dog Security

Uniview

VideoGuard

Bosch Security Systems

ASIS

PG Security Systems

Traka ASSA ABLOY

Nimo Drone Security

VAIBS

Add Secure

ARAS

SMC Alarmcentrale

Sequrix

Paraat

Crown Security Services

Connect Security

Service Centrale Nederland

Advancis

BHVcertificaat.online

Bydemes

Eagle Eye Networks

EAL

GFT

Milestone

Top Security

Alphatronics

ADI

CDVI

Genetec

De Beveiligingsjurist

Hikvision

Centurion

HD Security

Akuvox

Kiwa

Nenova

Lobeco

VEB

Gold-IP

IDIS

Seris

Eizo

VVNL

NIBHV

Avigilon Alta

Oribi ID Solutions

SmartSD

CardAccess

SOBA

DZ Technologies

Secusoft

i-Pro

Regio Control Veldt

20face

Seagate

JMB Groep

VBN

Optex

Unii

Multiwacht

Securitas

Alarm Meldnet

G4S

CSL

NetworxConnect

Meer aftapbevoegheden voor AIVD

28 oktober 2016
Redactie
10:16

Het kabinet komt met de omstreden wet die de bevoegdheden van de inlichtingendiensten vergroot. De AIVD en de MIVD mogen binnenkort alle datakabels op grote schaal aftappen. Volgens het kabinet komt hier wel strenge controle op.

Bij de wijze van aftappen die de inlichtingendiensten voor ogen hebben, wordt ook informatie verkregen van mensen die nergens van verdacht worden. Daarom ligt deze kwestie gevoelig in de politiek. Aanvankelijk was daarom al voorgesteld dat de diensten vooraf een aanvraag moeten indienen, die goedgekeurd moet worden door de minister en een onafhankelijke groep juristen. Dat ging de oppositie echter nog niet ver genoeg. Daarom wordt de toetsingscommissie een grotere organisatie met meer slagkracht. De Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) gaat ook niet alleen bestaan uit juristen, maar ook uit technici en cyberspecialisten.

Noodzakelijk
De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) vinden de nieuwe wet beslist noodzakelijk. Bijna al het dataverkeer, waaronder telefonie, internet, e-mail en sociale media, lopen via de kabel. Ook mobiel telefoonverkeer wordt via kabels van de ene naar de andere zendmast gestuurd. De kabel wordt ook misbruikt. Bijvoorbeeld voor aanvallen op datanetwerken en wapensystemen. “We zijn doof en blind aan het worden tegenover een tegenstander die zich wel alles permitteert”, zegt de MIVD in De Telegraaf. “Als de nieuwe wet er niet snel komt, kunnen we straks amper nog militaire operaties uitvoeren.” Op het moment geldt een wet uit 2002. Die staat alleen toe dat inlichtingendiensten satellietverkeer aftappen. Het aftappen van kabels mag ook, maar alleen als het om de kabel van een verdachte gaat. In de toekomst kunnen de diensten als het ware een sleepnet door de kabel trekken in de hoop dat daarmee bruikbare informatie boven water komt.
Het wetsvoorstel moet nog door de Kamer behandeld worden. De PvdA was altijd een sterk tegenstander en het is de vraag of deze partij nu wel akkoord gaat.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner