Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

IDIS

Hanwha Vision Europe

VideoGuard

GFT

G4S

Regio Control Veldt

Paxton

Alarm Meldnet

VBN

20face

Eagle Eye Networks

De Beveiligingsjurist

Oribi ID Solutions

CardAccess

Masset Solutions

Eizo

Alphatronics

Securitas

ASSA ABLOY

CSL

Top Security

Akuvox

RoSecure

Optex

Ajax Systems

Genetec

VEB

DZ Technologies

HD Security

Nenova

Secusoft

VAIBS

Brivo

PG Security Systems

Nimo Dog Security

JMB Groep

Traka ASSA ABLOY

Gold-IP

Bosch Security Systems

EAL

Connect Security

SmartCell

NIBHV

Uniview

VVNL

Centurion

Sequrix

Multiwacht

Unii

ASIS

Lobeco

Avigilon Alta

Seris

Service Centrale Nederland

Explicate

ADI

SmartSD

Seagate

NetworxConnect

Trigion

Milestone

Dero Security Products

CDVI

Kiwa

i-Pro

Advancis

OSEC

ARAS

Nimo Drone Security

SOBA

BHVcertificaat.online

SMC Alarmcentrale

Paraat

HID

Bydemes

Crown Security Services

Add Secure

2N

Hikvision

Overheid beveiligt eigen websites slecht

1 december 2016
Redactie
08:10

Meer dan de helft van de websites van de overheid maakt geen gebruik van een beveiligde verbinding. Dat meldt RTL Nieuws. Door het ontbreken van beveiliging kunnen gevoelige gegevens van bezoekers in de handen van hackers vallen.

RTL Nieuws baseert zich op onderzoek van de Open State Foundation. Dat is een non-profitorganisatie die zegt transparantie in de politiek te willen vergroten. In totaal onderzocht OSF 1816 websites. Daarvan maakten er maar 44 procent gebruik van een beveiligde https-verbinding. Dat houdt in dat in de URL https staat, voorafgegaan door een groen slotje (zoals ook op deze website). Vooral bij verwerking van vertrouwelijke gegevens is dat van groot belang en veel overheidswebsites dienen daarvoor. Denk aan het verzamelen van adresgegevens en andere persoonlijke informatie.

Rijksrecherche en UWV
Het gaat om belangrijke websites, zoals die van de Rijksrecherche, het UWV, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en van de Nederlandse ambassades in Afghanistan, Oekraïne en Turkije. Ook de beveiliging van tientallen gemeentewebsites is niet in orde, zo stelde RTL Nieuws enige tijd geleden vast. Burgers lopen hierdoor het risico om slachtoffer te worden van identiteitsfraude.
Soms is er wel een https-verbinding, maar is deze niet goed geconfigureerd. Bij de overheid is dat bij 108 websites het geval, waaronder die van de Huurcommissie, waarop mensen hun persoonlijke gegevens – inclusief burgerservicenummer – dienen in te voeren. Dat brengt het totale percentage slecht beveiligde websites op 62. “Het afdwingen van https is een belangrijke norm voor websites van overheden”, zegt Arjan El Fassed tegen RTL Nieuws. Hij is directeur van de Open State Foundation, die een website heeft gemaakt om de status van de beveiliging van overheidswebsites te laten zien. Rejo Zenger van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom zegt tegen de omroep dat hij niet begrijpt waarom de overheid nog niet volledig gebruikmaakt van https-verbindingen. Het volgens hem een hele simpele ingreep waarmee de overheid het goede voorbeeld kan geven.

 

Deel dit artikel via:

Vlog 4

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner