Beveiliging nieuws

Onze partners

Seris

Ajax Systems

OSEC

ASSA ABLOY

Crown Security Services

Gold-IP

Brivo

PG Security Systems

2N

Add Secure

Explicate

Connect Security

Bydemes

Nimo Dog Security

VideoGuard

CDVI

GFT

BHVcertificaat.online

Lobeco

SMC Alarmcentrale

i-Pro

20face

HID

Multiwacht

EAL

Hanwha Vision Europe

Genetec

Advancis

Alarm Meldnet

RoSecure

ARAS

Regio Control Veldt

CardAccess

Optex

SmartCell

Nimo Drone Security

ASIS

Kiwa

Sequrix

VAIBS

Secusoft

Akuvox

VEB

Hikvision

Unii

Milestone

Paxton

De Beveiligingsjurist

SmartSD

Bosch Security Systems

Masset Solutions

Seagate

Avigilon Alta

Securitas

Eagle Eye Networks

VBN

Trigion

Eizo

NetworxConnect

Centurion

Service Centrale Nederland

G4S

Paraat

SOBA

VVNL

Dero Security Products

Oribi ID Solutions

Traka ASSA ABLOY

JMB Groep

CSL

HD Security

DZ Technologies

Nenova

NIBHV

IDIS

ADI

Alphatronics

Top Security

Uniview

Onderzoek naar agressie tegen UWV-medewerkers

4 december 2016
Redactie
10:39

Studente criminologie Natascha Sprado rondde onlangs een onderzoek af naar de oorzaken van agressie bij uitkeringsinstantie UWV. Sommige medewerkers blijken veel vaker slachtoffer te worden dan anderen en de studente aan de Erasmus Universiteit probeerde daar de redenen van te ontdekken.

Sprado constateerde niet alleen problemen tussen werknemers en cliënten van het UWV, maar zocht ook samen met de uitkeringsinstantie naar oplossingen. Haar masterscriptie maakte zoveel indruk, dat zij genomineerd is voor de Jan van Dijk Award, een prijs die jaarlijks wordt toegekend aan de beste scriptie op het gebied van de rechten van slachtoffers.

Geweld
Bij het UWV ontstaan regelmatig problemen met agressie. Vooral als cliënten vervelend nieuws krijgen te horen, zoals over het stopzetten van hun uitkering, omdat zij zich niet aan de voorwaarden hebben gehouden. Dan wordt nog wel eens geprobeerd om het besluit van de medewerker met geweld te beïnvloeden.
Uit eerder onderzoek bleek dat een klein aantal medewerkers van het UWV de meeste agressie te verduren krijgt, maar het kon nog niet verklaard worden waarom dat zo was. Sprado: “Ik wilde weten hoe vertegenwoordigers van het UWV het nieuws over hun beslissing aan hun cliënten brachten. Hoe handelen ze een dergelijk gesprek af en wat gebeurt er tijdens zulke gesprekken?”

Antwoord
Het kostte Sprado enkele maanden om toestemming krijgen voor het onderzoek. Maar toen ging ze meteen aan de slag met onder andere duizenden enquêtes bij cliënten en persoonlijke gesprekken met een groot aantal medewerkers. Zo kwam langzaam een antwoord naar voren. “Als iemand zich midden in een negatieve levensfase bevindt, bestaat de kans dat hij of zij zich agressiever gaat gedragen”, zegt Sprado. “Dat lijkt logisch, maar uit onderzoek blijkt dat er bij deze groep cliënten een sterk verband bestaat tussen het verstrekken van ontoereikende informatie en het ontstaan van agressief gedrag.” Geschrokken van de resultaten van het onderzoek, heeft het UWV Sprado gevraagd werknemers te helpen om gevoelens van frustratie en agressie bij cliënten zoveel mogelijk te beperken. Als Sprado de Jan van Dijk Award wint, ontvangt zij een bedrag van 1750 euro. De uitslag wordt bekendgemaakt op 23 januari.

Beeld: Joshua Kruter

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner