Beveiliging nieuws

Onze partners

Advancis

Kiwa

Masset Solutions

Dahua

SmartCell

De Beveiligingsjurist

Uniview

Seagate

Top Security

VideoGuard

Dero Security Products

Bosch Security Systems

Nenova

Optex

Hanwha Vision Europe

Lobeco

Gold-IP

G4S

Alphatronics

Akuvox

Explicate

Paxton

Secusoft

Ajax Systems

VAIBS

ASIS

Milestone

Regio Control Veldt

Crown Security Services

Paraat

Genetec

MPL

Seris

Brivo

ADI

NIBHV

VVNL

Multiwacht

Sequrix

GFT

Service Centrale Nederland

NetworxConnect

CDVI

DZ Technologies

Traka ASSA ABLOY

RoSecure

Add Secure

HID

Centurion

CardAccess

OSEC

IDIS

2N

JMB Groep

VBN

Eizo

Nimo Dog Security

EAL

SMC Alarmcentrale

ARAS

Unii

Avigilon Alta

CSL

Securitas

Bydemes

Alarm Meldnet

Nimo Drone Security

Oribi ID Solutions

Connect Security

Eagle Eye Networks

VEB

HD Security

Hikvision

SmartSD

Trigion

i-Pro

20face

BHVcertificaat.online

ASSA ABLOY

SOBA

PG Security Systems

Hackers kunnen verkiezingen manipuleren

30 januari 2017
Redactie
18:27

De stemcomputer is enige jaren geleden weer vervangen door het rode potloot, maar dat biedt volgens deskundigen nog niet de garantie dat de verkiezingen eerlijk zullen verlopen. De stemmen worden namelijk verwerkt op een verouderd computersysteem.

Beveiligingsexperts en een hoogleraar verklaren tegenover RTL Nieuws dat de uitslag van de Nederlandse verkiezingen sinds 2009 op kwetsbare software wordt gebaseerd. Eigenlijk is het hele traject lek. Eerst worden de stemmen met de hand geteld in het stembureau. De resultaten worden vervolgens op een onbeveiligde usb-stick gezet en ingeleverd bij een regiopunt waar een computer alle stemmen optelt. Dit proces wordt twee keer herhaald. Eenmaal voor de twintig kieskringen en uiteindelijk voor het centraal stembureau. Volgens deskundige Rop Gonggrijp is makkelijk met de uitslagen te rommelen. Tien jaar geleden leidde een waarschuwing van hem tot afschaffing van de stemcomputers, omdat deze af te luisteren zouden zijn. Maar de huidige systemen deugen ook niet. Volgens beveiligingsonderzoeker Sijmen Ruwhof zijn deze sterk verouderd en op allerlei punten lek. De gemiddelde iPad is volgens hem beter beveiligd dan het Nederlandse verkiezingssysteem. Hij onderzocht het systeem op verzoek van RTL Nieuws en liet zijn bevindingen testen door beveiligingsonderzoeker Ger Schinkel.

Grootste probleem
Het grootste probleem met het systeem is volgens RTL Nieuws dat er geen eisen worden gesteld aan de computer waarop de software, genaamd Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV), draait. De stembureaus krijgen een cd-rom met de software opgestuurd en mogen het programma op een willekeurige computer installeren. Dus ook op een tien jaar oude laptop met Windows XP. Voor hackers is het kraken van zo’n computer een fluitje van een cent omdat er al jaren geen beveiligingsupdates meer voor uitkomen. Vervolgens kunnen zij stemmen aan een andere politieke partij toewijzen. In de OSV-software zit geen controlemechanisme om manipulatie te detecteren. Intussen wordt deze software al acht jaar gebruikt. Ook voor het Oekraïne-referendum, dat voor de Russen heel interessant moet zijn geweest om te beïnvloeden. De Kiesraad reageert dat naar aanleiding van het RTL Nieuws-onderzoek Fox-IT gevraagd is de verkiezingssoftware door te lichten. Ook zal een steekproefsgewijze controle worden ingevoerd om te controleren of de software betrouwbaar werkt.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

MPL

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner