Beveiliging nieuws

Onze partners

VideoGuard

CardAccess

Multiwacht

SOBA

Connect Security

Secusoft

Centurion

G4S

JMB Groep

Sequrix

SmartCell

VBN

Dahua

i-Pro

De Beveiligingsjurist

GFT

Alphatronics

Brivo

Ajax Systems

Bosch Security Systems

DZ Technologies

Lobeco

Kiwa

VAIBS

Alarm Meldnet

HID

ASSA ABLOY

Service Centrale Nederland

OSEC

IDIS

NetworxConnect

Gold-IP

HD Security

BHVcertificaat.online

Top Security

Hanwha Vision Europe

Eizo

ASIS

Advancis

Paraat

Seris

Eagle Eye Networks

Nimo Dog Security

CSL

Genetec

Crown Security Services

2N

MPL

Explicate

ARAS

Traka ASSA ABLOY

Regio Control Veldt

Nenova

PG Security Systems

CDVI

SMC Alarmcentrale

EAL

Dero Security Products

SmartSD

Hikvision

Unii

NIBHV

Avigilon Alta

Masset Solutions

Akuvox

Seagate

RoSecure

Oribi ID Solutions

Securitas

Uniview

Nimo Drone Security

Milestone

Bydemes

VEB

20face

VVNL

Paxton

ADI

Optex

Trigion

Add Secure

Cybercrime kost 10 miljard euro per jaar

31 maart 2017
Redactie
05:57

Op initiatief van topvrouw Herna Verhagen van PostNL slaan grote bedrijven alarm wegens de economische dreiging van cybercrime. Zij dringen er bij de politiek op aan dat veel meer geld en aandacht nodig is voor cybersecurity.

Nederland zou volgens de bedrijven nu al miljarden verliezen door digitale aanvallen. In de toekomst wordt dat nog erger, omdat de overheid en bedrijven onvoldoende zijn voorbereid op wat nog gaat komen.

Beschermen
Verhagen komt ook met voorstellen om de cyberdreiging het hoofd te kunnen bieden en zo ‘onze welvaart en welzijn’ te beschermen. Haar brief is mede ondertekend door bestuursvoorzitters van KPN, Eneco, Schiphol, Rabobank en Bol.com. Deze bedrijven benadrukken dat digitale veiligheid net zo belangrijk moet worden als fysieke veiligheid, mede omdat cybercrime ook de ‘gewone’ criminaliteit faciliteert. De econonische schade bedraagt nu al zo’n tien miljard euro per jaar en daarnaast vrezen de bedrijven voor grootschalige, maatschappelijke ontwrichting als hackers bijvoorbeeld energiecentrales, transportsystemen of waterkeringen ontregelen.

Actieplan
De bedrijven dringen er bij kabinetsformateur Edith Schippers op aan dat de overheid samen met de bedrijven een actieplan opstelt. Dit wordt dan gecoördineerd door een topambtenaar die direct onder het kabinet valt. Ook is een forse investering nodig, om het mogelijk te maken dat cyberaanvallen sneller ontdekt en bestreden kunnen worden. Verder vinden de bedrijven dat cybersecurity al onderdeel moet gaan vormen van het onderwijs aan jonge kinderen.
In oktober schreef Verhagen ook al een brandbrief aan het kabinet. Haar grote zorg is dat bedrijven het vaak niet eens door hebben dat zij gehackt zijn of er te laat achter komen. De bedrijven zijn zich over het algemeen wel bewust van het risico, maar kunnen het niet aanpakken zonder hulp van de overheid, aldus de PostNL-topvrouw.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Videoguard

MPL

Seagate

Wordt een partner