Beveiliging nieuws

Onze partners

Connect Security

ADI

Paraat

Brivo

HD Security

Eizo

RoSecure

Oribi ID Solutions

Trigion

Regio Control Veldt

Sequrix

CDVI

Uniview

GFT

Dero Security Products

G4S

SmartCell

SmartSD

CardAccess

IDIS

DZ Technologies

Nimo Drone Security

NIBHV

Traka ASSA ABLOY

BHVcertificaat.online

NetworxConnect

Multiwacht

Explicate

ASIS

Optex

JMB Groep

PG Security Systems

i-Pro

VAIBS

Genetec

2N

Ajax Systems

Bosch Security Systems

Nimo Dog Security

Alarm Meldnet

Milestone

Avigilon Alta

Advancis

Kiwa

HID

Centurion

Securitas

Crown Security Services

Alphatronics

Hikvision

ASSA ABLOY

Secusoft

Gold-IP

SOBA

Nenova

Service Centrale Nederland

Seagate

20face

Seris

CSL

ARAS

Masset Solutions

Add Secure

Unii

Lobeco

VEB

Top Security

SMC Alarmcentrale

Eagle Eye Networks

Akuvox

VBN

VideoGuard

Hanwha Vision Europe

OSEC

VVNL

Bydemes

EAL

De Beveiligingsjurist

Paxton

Worden criminelen slimmer door televisieseries als CSI?

6 januari 2018
Redactie
10:47

Er zijn verschillende televisieseries waarin forensisch onderzoek centraal staat.  In Duitsland is nu onderzocht of criminelen daarmee hun voordeel kunnen doen. Laten zij bijvoorbeeld minder vaak sporen na? Hierover schrijft dagblad Trouw.

In de afleveringen van de televisieseries is goed te zien hoe justitie technisch onderzoek verricht op plaatsen delict. Crime Scene Investigation begon in 2000 en heeft inmiddels vele varianten, die wereldwijd door tientallen miljoenen mensen worden bekeken, waaronder mogelijk criminelen. De psychologen Andreas M. Baranowski, Anne Burkhardt, Elisabeth Czernik en Heiko Hecht van de universiteit van Mainz in Duitsland besloten eens te onderzoeken of criminaliteit daardoor ‘slimmer’ geworden is. Hiervoor keken zij onder andere naar Amerikaanse misdaadstatistieken. Het bleek dat het percentage opgeloste zaken daalt, maar die trend had zich al ingezet toen CSI nog niet werd uitgezonden.

Experiment
Natuurlijk zijn er ook misdaden die buiten de statistieken blijven omdat er geen aangifte wordt gedaan. Daarom vroegen de onderzoekers ook aan misdadigers in gevangenissen waar zij hun kennis vandaan halen. Die bleek vooral afkomstig van vrienden en niet van CSI. Misschien dat criminelen die wél goed naar CSI kijken nooit worden ontdekt. Dus deze de onderzoekers ook een experiment met studenten. Een groep was CSI-fan. De andere groep kijkt nooit naar de series. De studenten moesten een laptop stelen, zonder sporen achter te laten. Ook moesten zij sporen wegwerken van een (zogenaamd) gepleegde moord. Er bleek geen verschil te zijn tussen beide groepen. De CSI-kijkers lieten evenveel sporen achter als de andere groep. Wel bleken mannen beter in het wegmaken van sporen dan vrouwen. Ook technici deden het beter dan theoretici. Wel concluderen de onderzoekers dat criminelen tegenwoordig beter weten dat zij op grond van DNA opgespoord kunnen worden, maar dat komt eerder door schade en schande dan door CSI.

Het onderzoek is gepubliceerd in International Journal of Law, Crime and Justice.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner