Beveiliging nieuws

Onze partners

HID

G4S

Centurion

Seagate

Hikvision

EAL

Hanwha Vision Europe

Alphatronics

ARAS

CDVI

JMB Groep

Genetec

VVNL

Paxton

OSEC

20face

Add Secure

Crown Security Services

Avigilon Alta

Dero Security Products

Oribi ID Solutions

CardAccess

Nimo Dog Security

SOBA

Ajax Systems

SmartCell

NIBHV

Regio Control Veldt

Secusoft

Bosch Security Systems

Milestone

Alarm Meldnet

BHVcertificaat.online

SMC Alarmcentrale

Trigion

VEB

CSL

Akuvox

HD Security

NetworxConnect

2N

Unii

Kiwa

Multiwacht

GFT

Lobeco

ADI

Eagle Eye Networks

MPL

VAIBS

IDIS

RoSecure

Service Centrale Nederland

Explicate

PG Security Systems

Uniview

VBN

i-Pro

Optex

Sequrix

Gold-IP

Top Security

Brivo

DZ Technologies

Nenova

Seris

Advancis

De Beveiligingsjurist

VideoGuard

Nimo Drone Security

Securitas

ASIS

ASSA ABLOY

Bydemes

Traka ASSA ABLOY

Masset Solutions

Connect Security

Eizo

SmartSD

Paraat

Verzekeraars willen hogere brandveiligheid voor senioren

23 februari 2018
Redactie
17:28

De brandveiligheid van seniorencomplexen kan flink worden verbeterd. In de aanloop naar het algemeen overleg Bouwregelgeving en energiebesparing, donderdagmiddag in de Tweede Kamer, heeft het Verbond van Verzekeraars hiervoor adviezen aangedragen.

Op aandringen van 50PLUS is aan de agenda van het Algemeen Overleg de brandveiligheid van seniorencomplexen toegevoegd. Nu zijn voor deze gebouwen de reguliere brandveiligheidsvoorschriften van toepassing, maar minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) heeft in een brief aan de Kamer al toegezegd dat de regels worden aangescherpt.

Meer branden
Ook het Verbond vindt het belangrijk dat de overheid in het bouwbesluit extra rekening houdt met de brandveiligheid van seniorenwoningen. Verzekeraars brengen aan de hand van schadeclaims in kaart wanneer en waar woningbranden plaatsvinden. Volgens cijfers van de stichting Salvage, die namens verzekeraars eerste hulp bij brand biedt, steeg het aantal branden bij zorginstellingen van 92 in 2015 naar 134 in 2016. Op basis van waarnemingen van diezelfde stichting vrezen verzekeraars ook een stijging bij seniorencomplexen.

Rook
Waar voor ziekenhuizen speciale eisen gelden, zijn die nu niet van toepassing op seniorenwoningen. Toch zijn de bewoners of patiënten ook daar vaak moeilijk of niet zelfredzaam. Met name bij seniorenwoningen is rook wellicht nog een groter probleem dan brand. Als er minder rook is, hebben mensen langer de tijd om te vluchten. Het Verbond stelt dat in het gebruik van bouwmaterialen en door middel van brandscheidingen bij zowel nieuwbouw als bestaande bouw flinke verbeterslagen kunnen worden gemaakt.

Bouwmaterialen
Door het gebruik van brandbare materialen in constructies kunnen branden zich veel sneller uitbreiden dan gewenst, met alle gevolgen voor de mogelijkheden om te blussen en te vluchten. Verzekeraars adviseren daarom waar mogelijk alleen onbrandbaar materiaal te gebruiken, in elk geval voor de hoofddraagconstructie, de gevels, daken en wanden inclusief isolatiematerialen. Het gebruik van schuimkunststof isolatiematerialen, zeker zonder het internationaal keurmerk (de zogeheten FM approval), raden zij af.

Brandscheidingen
Daarnaast is het effectief om gebouwen te compartimenteren door brandscheidingen met een brandwerendheid van minimaal 60 minuten tot 240 minuten, afhankelijk van de bestemming en vuurbelasting.
Het Verbond vraagt ten slotte extra aandacht voor zelfsluitende deuren, elektra, glas, verdiepingsvloeren, leiding- en kabelschachten. Over deze technische specificaties denkt de sector graag mee.

Veiligheid in en rond het huis
Om de veiligheid in en rond het huis te verbeteren, werkt het Verbond samen met andere partijen. Ook verzamelen de verzekeraars cijfers over inbraken en branden, die zij delen met politie, brandweer en consumenten. Samen met Brandweer Nederland brengt het Verbond jaarlijks de Risicomonitor woningbranden uit. Meer informatie is te vinden op

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

MPL

Wordt een partner