Beveiliging nieuws

Onze partners

G4S

PG Security Systems

VVNL

RoSecure

Seagate

BHVcertificaat.online

SOBA

20face

Hanwha Vision Europe

Traka ASSA ABLOY

JMB Groep

Uniview

Sequrix

DZ Technologies

Alarm Meldnet

Service Centrale Nederland

Connect Security

Trigion

Eizo

IDIS

De Beveiligingsjurist

OSEC

HD Security

VAIBS

Brivo

VideoGuard

SMC Alarmcentrale

SmartSD

Optex

CDVI

Bydemes

Avigilon Alta

Nenova

ASIS

SmartCell

Hikvision

Oribi ID Solutions

Alphatronics

Centurion

Add Secure

2N

Eagle Eye Networks

Top Security

Secusoft

Multiwacht

Regio Control Veldt

ASSA ABLOY

Unii

CSL

Akuvox

Paxton

Securitas

NetworxConnect

Paraat

Nimo Drone Security

Explicate

NIBHV

EAL

Crown Security Services

Bosch Security Systems

Lobeco

HID

ADI

Kiwa

Masset Solutions

GFT

VBN

Seris

ARAS

Milestone

Dahua

Nimo Dog Security

Gold-IP

CardAccess

Advancis

Ajax Systems

VEB

MPL

Genetec

i-Pro

Dero Security Products

Nieuwe vormen van criminaliteit door verdwijnen contant geld?

28 mei 2018
Redactie
06:12

Contant geld is in Nederland behoorlijk op zijn retour, blijkt uit het vrijdag gepresenteerde World Cash Report 2018 van G4S. Dit komt omdat meer online wordt gekocht, maar ook omdat winkels en openbaar vervoer om veiligheidsredenen van contante betalingen af willen. Minder geld, betekent echter niet minder criminaliteit waarschuwen deskundigen in het FD.

Bankkantoren en zelfs geldautomaten beginnen een zeldzaamheid te worden in Nederland. Dit in tegenstelling tot de meeste andere Europese landen, waar contant geld nog onverminderd populair is. In België zijn er bijvoorbeeld nog 71 bankkantoren per 100.000 inwoners. In Nederland zijn dat er nog maar elf. Alleen in Zweden daalt het gebruik van contant geld nog sneller. Lastig voor criminelen, die daardoor gedwongen worden om over te stappen op andere verdienmodellen dan bijvoorbeeld het plegen van roofovervallen. In 2008 werden in Zweden 110 bankovervallen gepleegd. In 2016 waren dat er nog maar twee. Daar staat volgens het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic tegenover dat andere vormen van criminaliteit juist toenemen, met name de illegale handel in bedreigde diersoorten.

Verschuiving van criminaliteit
Het is volgens het FD de vraag of het verdwijnen van ‘cash’ ook in Nederland tot een verschuiving van criminaliteit leidt. Volgens het CBS en de politie daalt de geregistreerde criminaliteit, maar dat hoeft volgens de politie niet te betekenen dat de misdaad ook echt afneemt. Cybercrime en drugshandel nemen toe, maar leiden minder vaak tot aangiften dan traditionele vormen van criminaliteit. Gelijktijdig verplaatsen criminelen hun werkterrein naar België en Duitsland, waar het makkelijker is om contant geld te stelen. Volgens de Universiteit van Utrecht zijn criminele bendes flexibel en breed georiënteerd. In plaats van met geld kan ook met kostbare goederen worden betaald. Zo wordt cocaïne bijvoorbeeld afgerekend met uit diefstal afkomstige zeldzame vogels. “Iedereen lijkt er vanuit te gaan dat cashloze economieën veiliger zijn, maar het zogeheten waterbedeffect, waarbij vermindering aan de ene kant leidt tot vermeerdering aan de andere kant, is eigenlijk nooit goed onderzocht”, zegt Wim Bernasco, bijzonder hoogleraar ‘Ruimtelijke analyse van criminaliteit’ aan de Vrije Universiteit (VU) tegen het FD. Tijdens een internationale geldconferentie die vorige week in Amsterdam plaatsvond bleek dat vooral in het ‘cash-arme’ Zweden het aandeel frauduleuze transacties stijgt.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

MPL

Wordt een partner