Beveiliging nieuws

Onze partners

Seagate

Alphatronics

Milestone

Paxton

DZ Technologies

Brivo

Multiwacht

Crown Security Services

Oribi ID Solutions

Optex

ASSA ABLOY

Connect Security

VAIBS

Traka ASSA ABLOY

VVNL

Lobeco

Top Security

Avigilon Alta

Bosch Security Systems

SmartCell

SOBA

VEB

JMB Groep

GFT

Alarm Meldnet

De Beveiligingsjurist

SMC Alarmcentrale

Hikvision

Nimo Dog Security

Securitas

BHVcertificaat.online

Bydemes

Kiwa

HID

Advancis

CSL

Akuvox

VideoGuard

Gold-IP

Sequrix

EAL

Explicate

IDIS

Centurion

VBN

Genetec

Ajax Systems

Nenova

20face

SmartSD

i-Pro

Eizo

ADI

Seris

Masset Solutions

Service Centrale Nederland

NetworxConnect

PG Security Systems

Trigion

G4S

ASIS

Uniview

Dero Security Products

Regio Control Veldt

CDVI

Add Secure

Eagle Eye Networks

Secusoft

Hanwha Vision Europe

RoSecure

2N

Nimo Drone Security

ARAS

Unii

HD Security

NIBHV

OSEC

Paraat

CardAccess

Europese privacytoezichthouder kritisch over biometrie ID-kaart

15 augustus 2018
Redactie
15:39

De Europese toezichthouder voor gegevensbescherming, Giovanni Buttarelli, staat kritisch tegenover het plan van de Europese Commissie om identiteitskaarten van biometrische gegevens te voorzien. Het gaat hierbij om twee vingerafdrukscans en een gezichtsscan.

De Europese Commissie wil dat de ID-kaart zowel juridisch als praktisch gezien meer op het paspoort gaat lijken. Maar omdat de kaart alleen gebruikt kan worden om binnen de Schengenzone te reizen, vindt Buttarelli dit te ver gaan. Vooral omdat de ID-kaart niet alleen voor reizen wordt gebruikt, maar ook als identiteitsbewijs bij contacten met overheden, banken en luchtvaartmaatschappijen. De toezichthouder vindt daarom dat het verwerken van biometrische data in ID-kaarten in strijd is met het fundamentele recht op privacy en de bescherming van persoonlijke gegevens. Biometrische gegevens vallen binnen de General Data Protection Regulation onder de categorie bijzondere persoonsgegevens en mogen daarom alleen in uitzonderlijke gevallen worden verplicht, zoals bij de beveiliging van vitale objecten.

Geen algemene regels
In tegenstelling tot paspoorten zijn er geen algemene Europese regels voor ID-kaarten. Landen mogen zelf bepalen of zij het document invoeren en op welke wijze. De Nederlandse ID-kaart geldt als officieel legitimatiebewijs, maar bevat geen biometrische kenmerken. De identiteit van de houder is alleen te controleren aan de hand van de pasfoto. Het paspoort is wel van biometrische kenmerken voorzien. Deze maatregel is vooral onder druk van de Verenigde Staten ingevoerd. Omdat met de ID-kaart niet naar de VS gereisd kan worden, heeft de Nederlandse overheid het niet nodig geacht biometrische gegevens toe te voegen. Dat kan veranderen als de Europese Commissie nieuwe regels invoert. De GDPR hoeft daarbij geen beletsel te vormen, omdat aanschaf van de ID-kaart niet verplicht is.

Deel dit artikel via:

Vlog 4

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner