Beveiliging nieuws

Onze partners

Nimo Dog Security

SMC Alarmcentrale

20face

Avigilon Alta

Paxton

GFT

Multiwacht

VAIBS

Akuvox

RoSecure

PG Security Systems

Sequrix

BHVcertificaat.online

G4S

Hanwha Vision Europe

SmartCell

Milestone

SmartSD

Explicate

ADI

CSL

De Beveiligingsjurist

Bydemes

Top Security

Masset Solutions

Secusoft

Oribi ID Solutions

Centurion

Unii

NIBHV

ASSA ABLOY

2N

Dero Security Products

VBN

VEB

CardAccess

Bosch Security Systems

EAL

Seagate

Crown Security Services

Brivo

Genetec

ARAS

Alphatronics

HID

Gold-IP

Seris

Connect Security

Paraat

Optex

Add Secure

Alarm Meldnet

Eagle Eye Networks

Trigion

SOBA

VideoGuard

NetworxConnect

Ajax Systems

Eizo

Nenova

DZ Technologies

i-Pro

Traka ASSA ABLOY

Nimo Drone Security

CDVI

ASIS

Securitas

OSEC

Regio Control Veldt

IDIS

HD Security

MPL

Uniview

Advancis

JMB Groep

Hikvision

VVNL

Service Centrale Nederland

Lobeco

Kiwa

Brandweer wil ‘simpele’ brandbeveiliging voor senioren

11 oktober 2018
Redactie
05:16

Brandweer Nederland wil dat woningen in de toekomst een simpel beveiligingssysteem krijgen dat alle meldingen van gevaarlijke situaties verwerkt en de bewoners alarmeert. Dit zegt Stephan Wevers, voorzitter Brandweer Nederland, vandaag tijdens het nationale congres dat de brandweer in Zaandam houdt.

Het huidige aanbod aan brandbeveiligingsproducten is volgens Wevers vooral voor ouderen moeilijk te begrijpen. “De vergrijzing in ons land neemt toe en de maatschappij is er helemaal op ingericht dat we langer zelfstandig blijven wonen. Maar om dat veilig te doen moeten we nu stappen nemen. We moeten ons nu de vraag stellen hoe we willen dat huizen er over een paar jaar uitzien wanneer de invloed van de vergrijzing en de energietransitie steeds groter wordt? En ik maak me dan zorgen hoe we de huizen brandveilig houden”, vertelt de voorzitter van Brandweer Nederland in De Telegraaf. Ouderen en kwetsbaren die langer thuis wonen krijgen volgens hem meer en meer te maken met rook- en CO-melders, bewakingssystemen, zonnepanelen, warmtepompen, accusystemen, huissprinklers en andere technische systemen. “Prachtig natuurlijk, maar ze blinken niet allemaal uit in duidelijkheid. Ik praat uit ervaring, want mijn ouders van 85 en 86 jaar wonen gelukkig nog steeds zelfstandig, maar zij kunnen de ontwikkelingen al lang niet meer bijbenen. Ze verzuipen in de stapeling van veiligheids- en energiesystemen. En ze zijn zeker niet de enigen.”

Veilig huis van de toekomst
Om het voor ouderen makkelijker te maken neemt Brandweer Nederland het initiatief om met bouwers, installateurs, verzekeringsmaatschappijen, coöperaties en kennisinstituten een ’Veilig huis van de toekomst’ te realiseren. “Niet ieder voor zich, maar samen één ontwerp maken”, aldus Wevers. “Vanaf de tekentafel. Zo kunnen we ’ out of the box’ samen bouwen aan een veiliger onderkomens.” Nodig, want volgens de statistieken maken ouderen relatief meer kans om bij brand om het leven te komen. De afgelopen tien jaar kwamen 341 personen om het leven bij 287 woningbranden. Van de mannen was een derde 65 jaar of ouder en van de vrouwen zelfs ruim de helft. En dat terwijl slechts 17 procent van de mannelijke bevolking en 20 procent van de vrouwelijke bevolking 65 jaar of ouder is.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

MPL

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner