Beveiliging nieuws

Onze partners

SmartCell

Ajax Systems

IDIS

2N

Brivo

Oribi ID Solutions

Dero Security Products

Regio Control Veldt

Crown Security Services

Sequrix

Eizo

JMB Groep

Seris

20face

Paraat

Gold-IP

Hanwha Vision Europe

Alarm Meldnet

CDVI

MPL

ASSA ABLOY

HID

Nenova

Top Security

Multiwacht

Avigilon Alta

Secusoft

i-Pro

OSEC

Nimo Drone Security

Genetec

Alphatronics

Bosch Security Systems

Advancis

Akuvox

GFT

VideoGuard

VEB

Traka ASSA ABLOY

Trigion

Bydemes

RoSecure

SMC Alarmcentrale

Optex

SmartSD

SOBA

Uniview

NetworxConnect

Service Centrale Nederland

CardAccess

ASIS

Hikvision

Explicate

Add Secure

Masset Solutions

HD Security

ARAS

De Beveiligingsjurist

PG Security Systems

Seagate

Kiwa

VVNL

Lobeco

NIBHV

Paxton

ADI

G4S

VBN

CSL

Eagle Eye Networks

Centurion

Connect Security

EAL

DZ Technologies

Nimo Dog Security

Milestone

BHVcertificaat.online

VAIBS

Unii

Securitas

Burgemeesterswoningen krijgen standaard veiligheidsscan

18 oktober 2018
Redactie
05:11

Woningen van burgemeesters worden voortaan preventief op veiligheid gecontroleerd, zo heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken besloten. De reden is dat burgemeesters steeds vaker doelwit worden van agressie en bedreiging door boze burgers.

In Haarlem is de situatie zelfs zo ernstig, dat burgemeester Jos Wienen momenteel op een onderduikadres woont en het stadhuis bewaakt wordt door een zwaar bewapende politie-eenheid. De nieuwe regeling van Binnenlandse Zaken is landelijk en geldt ook voor woningen van burgemeesters die niet worden bedreigd.

Kwaliteit
De veiligheidsscan wordt op kosten van het ministerie uitgevoerd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Dit kijkt onder andere naar de kwaliteit van de sloten, de ramen, de aanwezigheid van een alarminstallatie en het doorschakelen daarvan naar een particuliere alarmcentrale. Daarnaast wordt gekeken of de omgeving van de woning voldoende veiligheid biedt.
Ook kunnen burgemeesters trainingen volgen in weerbaarheid om beter voorbereid te zijn op agressie, bedreiging en intimidatie. Dergelijke maatregelen komen voort uit het overleg binnen het in april ingestelde Netwerk Weerbaar Bestuur. Hieraan nemen onder meer het ministerie van Binnenlandse Zaken, het CCV, de politie, veiligheidsspecialisten en beroepsverenigingen van lokale bestuurders deel.

Riskante bevoegdheden
Patrick van de Brink, directeur van het CCV, denkt dat de toenemende agressie tegen burgemeesters te maken heeft met uitbreiding van de bevoegdheden. Vooral maatregelen als uithuiszetting bij huiselijk geweld en het sluiten van woningen waar wietplantages worden ontdekt, zouden leiden tot ernstige agressie.
Volgens de Monitor Agressie & Geweld van het ministerie van Binnenlandse Zaken kreeg in de periode mei 2017 – mei 2018 maar liefst 43 procent van de burgemeesters te maken met (verbale) agressie en/of bedreiging.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

MPL

Suricat

Seagate

Wordt een partner