Beveiliging nieuws

Onze partners

G4S

NetworxConnect

Add Secure

HID

HD Security

VBN

NIBHV

Bosch Security Systems

Lobeco

De Beveiligingsjurist

VAIBS

Seris

Sequrix

ADI

CardAccess

Nimo Drone Security

Eizo

Eagle Eye Networks

VideoGuard

EAL

SmartSD

Service Centrale Nederland

Multiwacht

GFT

Akuvox

Traka ASSA ABLOY

Brivo

Top Security

Milestone

Paxton

i-Pro

BHVcertificaat.online

PG Security Systems

Seagate

Avigilon Alta

Hikvision

ARAS

Trigion

Optex

JMB Groep

2N

Ajax Systems

Kiwa

20face

VVNL

OSEC

Bydemes

Genetec

ASIS

Regio Control Veldt

DZ Technologies

Paraat

Explicate

Centurion

SmartCell

Masset Solutions

Hanwha Vision Europe

Advancis

Alarm Meldnet

CSL

Nimo Dog Security

SOBA

SMC Alarmcentrale

IDIS

Oribi ID Solutions

VEB

ASSA ABLOY

Unii

RoSecure

Securitas

Secusoft

Gold-IP

CDVI

MPL

Uniview

Connect Security

Alphatronics

Crown Security Services

Dero Security Products

Nenova

Minder plofkraken, maar wel steeds meer schade

24 december 2018
Redactie
08:25

Het aantal plofkraken met zware explosieven daalde dit jaar aanzienlijk, meldt De Telegraaf. In 2017 werden nog 62 pinautomaten opgeblazen; voor dit jaar staat de teller op 35. De politie wist maar liefst 89 verdachten aan te houden.

Afgelopen weekend was nog een geldautomaat van ABN AMRO in het World Fashion Center in Amsterdam aan de beurt. De daders wisten te ontkomen op een scooter en het is niet bekend of zij buit wisten te bemachtigen. Wel hebben zij een enorme schade aan het gebouw aangericht.
Mede vanwege het risico voor de omgeving heeft het Openbaar Ministerie de strafeis voor plofkraken verhoogd naar 2 jaar cel. Deze straf wordt verdubbeld als mensen in gevaar worden gebracht, bijvoorbeeld omdat de geldautomaat in een woongebouw zit.

Constante wedloop
Landelijk overvalcoördinator Jos van der Stap zegt blij te zijn met de daling van het aantal plofkraken, maar spreekt ook van een constante wedloop tussen de politie en de criminelen. Het baart hem vooral zorgen dat steeds meer geweld wordt gebruikt. Sinds geldautomaten niet meer met gas zijn te kraken, gebruiken de criminelen zware explosieven, die complete gevels wegblazen.
Hoofdofficier van justitie Jet Hoogendijk van het OM Midden-Nederland zegt tegen De Telegraaf dat er steeds hogere straffen worden opgelegd. Vooral als rechters bewezen achten dat omwonenden in gevaar zijn gebracht. Dat laatste gebeurt volgens haar echter nog te weinig. Daarom zal het OM er aan moeten werken om dat beter aan te tonen. Met het NFI zullen voortaan risicoanalyses worden gemaakt na een plofkraak. Als daaruit blijkt dat mensen om het leven hadden kunnen komen, kan een aanzienlijk hogere straf worden opgelegd.

Schadevergoeding
Een vorige week veroordeelde groep plofkrakers moet 760.000 euro schadevergoeding betalen aan ING, waarvan ze meerdere automaten hebben vernield. Ook gaan zij voor langere tijd de gevangenis in. Er lopen er volgens de politie echter nog zo’n 350 rond. Veelal jonge personen die in Nederland, Duitsland en België actief zijn en zich ook bezighouden met autodiefstallen, drugshandel en liquidaties. Het is niet één bepaalde organisatie, maar de verdachten kennen en vertrouwen elkaar wel, aldus Van der Stap. Om het rekruteren van nieuwe bendeleden tegen te gaan zijn gemeenten preventietrajecten gestart, waarbij jongeren worden gewezen op de strafrechtelijke gevolgen van zware criminaliteit. De doelgroep zijn met name jongeren in achterstandswijken, die passen in het profiel van de plofkrakers. Volgens Remco Jansen van de gemeente Utrecht worden hiermee inmiddels successen geboekt. Er zijn nu jongeren die bewust niet voor criminaliteit kiezen en die helpen om ook andere jongeren op het rechte pad te houden.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

MPL

Seagate

Videoguard

Wordt een partner