Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

De Beveiligingsjurist

SOBA

NIBHV

Brivo

Alphatronics

i-Pro

HID

Eizo

Crown Security Services

GFT

BHVcertificaat.online

Gold-IP

Hikvision

Seris

Akuvox

20face

Hanwha Vision Europe

Advancis

Dero Security Products

Eagle Eye Networks

CDVI

Ajax Systems

Add Secure

VBN

Lobeco

Secusoft

G4S

Optex

Bydemes

SMC Alarmcentrale

NetworxConnect

Explicate

Regio Control Veldt

HD Security

CardAccess

Oribi ID Solutions

Alarm Meldnet

Nimo Drone Security

SmartSD

VAIBS

Genetec

Paxton

Avigilon Alta

Nenova

Top Security

OSEC

VideoGuard

IDIS

CSL

Seagate

Paraat

DZ Technologies

Traka ASSA ABLOY

Kiwa

Service Centrale Nederland

ARAS

PG Security Systems

2N

EAL

Trigion

Masset Solutions

Milestone

VVNL

Unii

Nimo Dog Security

SmartCell

VEB

Multiwacht

ASIS

JMB Groep

Centurion

ADI

RoSecure

ASSA ABLOY

Uniview

Bosch Security Systems

Sequrix

Connect Security

Securitas

AFM en DNB pleiten voor internationale cryptoregulering

20 januari 2019
Redactie
16:52

Er moet een nationaal vergunningsstelsel voor crypto-omwisselplatforms en aanbieders van cryptobewaarportemonnees komen. Hiermee kunnen witwassen en terrorismefinanciering effectiever worden tegengaan. Dat stellen de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank in een gezamenlijk advies.

Volgens beide organisaties zijn aanpassingen van de Europese regels voor ondernemingsfinanciering nodig om kleinschalige ondernemingsfinanciering via blockchaintechnologie ruimte te bieden. Dat zou niet kunnen zonder internationale afstemming om Nederlandse consumenten effectief tegen de grootste risico’s te beschermen.

Witwassen en terrorismefinanciering
Omdat crypto’s kwetsbaar zijn voor financieel economische criminaliteit pleiten de AFM en DNB voor een nationaal vergunningsstelsel ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). In Europees verband is de vierde anti-witwasrichtlijn herzien om dit risico aan te pakken.
Hierdoor gaan de normen van deze richtlijn ook gelden voor platformen voor de omwisseling van crypto’s naar fiat geld en voor aanbieders van cryptobewaarportemonnees. Door een vergunningstelsel wordt het mogelijk om partijen al aan de poort te toetsen en indien nodig op voorhand te weren van de markt.

Aanpassing Europese regels
Op termijn biedt toepassing van blockchaintechnologie wellicht mogelijkheden voor de financiering van kleinschalige ondernemingsactiviteiten als de aangeboden crypto’s duidelijke en afdwingbare rechten vertegenwoordigen, zoals bij een aandeel of obligatie. De AFM en DNB adviseren daarom om de Europese regels voor ondernemingsfinanciering aan te passen om ruimte te bieden voor crypto’s die vergelijkbaar zijn met een aandeel of obligatie. Daarbij gaat het om proportionele regels voor verhandeling en aanpassingen van de regels rondom bewaring en afwikkeling om de voordelen van blockchaintechnologie niet onnodig te hinderen.

Nationaal niveau
Op nationaal niveau adviseren de AFM en DNB om het effectenbegrip aan te passen conform de bredere definitie in bestaande Europese regelgeving. Dit biedt de AFM ruimte om enkele crypto’s onder haar toezicht te brengen.
Consumenten blijven risico’s lopen, maar door het grensoverschrijdende karakter van crypto’s is aanvullende nationale regelgeving gericht op de bescherming van consumenten alleen effectief als deze regels ook internationaal zijn afgestemd. De AFM en DNB werken daarom actief mee aan beleidsvorming in internationaal verband om de grootste risico’s aan te pakken.

Misleiding, oplichting, cybercrime en manipulatie
Door de sterk gedaalde populariteit van crypto’s is de noodzaak afgenomen om vooruitlopend hierop nationale regels te stellen. De toezichthouders blijven de ontwikkelingen in de cryptomarkten ondertussen actief monitoren en blijven inzetten op een juiste perceptie bij consumenten over de risico’s bij crypto’s.
De AFM en DNB hebben regelmatig gewaarschuwd tegen crypto’s en ICO’s, vanwege de risico’s op misleiding, oplichting, cybercrime en manipulatie. Die risico’s zijn er nog steeds. De AFM en DNB blijven dan ook alert op de activiteiten van gereguleerde financiële instellingen rondom crypto’s, waaronder het aanbieden van cryptobewaarportemonnees. Daarnaast blijft de AFM onder meer kritisch op aanbieders van speculatieve producten, zoals contracts for difference, op basis van crypto’s.

Deel dit artikel via:

Vlog 4

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner