Beveiliging nieuws

Onze partners

Centurion

De Beveiligingsjurist

PG Security Systems

Sequrix

BHVcertificaat.online

HD Security

Add Secure

Alarm Meldnet

SOBA

Connect Security

CSL

NIBHV

IDIS

2N

VideoGuard

EAL

ASIS

Avigilon Alta

Eizo

Optex

Genetec

ASSA ABLOY

JMB Groep

NetworxConnect

SMC Alarmcentrale

Nimo Dog Security

Crown Security Services

Paxton

Service Centrale Nederland

RoSecure

Secusoft

Securitas

SmartCell

Regio Control Veldt

Alphatronics

OSEC

Hanwha Vision Europe

Bydemes

Kiwa

Ajax Systems

i-Pro

Masset Solutions

G4S

ARAS

VBN

VEB

Trigion

CardAccess

Traka ASSA ABLOY

Oribi ID Solutions

Uniview

Bosch Security Systems

Brivo

Dero Security Products

Multiwacht

Hikvision

Gold-IP

Lobeco

Nimo Drone Security

CDVI

Unii

Nenova

SmartSD

VVNL

Seagate

GFT

Akuvox

20face

HID

ADI

Advancis

Milestone

Top Security

DZ Technologies

Explicate

Paraat

VAIBS

Seris

Eagle Eye Networks

NS-boa’s mogen niet meer in stationswinkels optreden

2 april 2019
Redactie
14:14

Voorheen konden spoorboa’s overal op de stations ingrijpen bij incidenten, maar nu mogen ze de winkels niet meer in. Als daar problemen optreden, dient de politie ingeschakeld te worden, wat lang kan duren. De NS wil het mogelijk maken dat de boa’s weer als vanouds in de stationswinkels kunnen optreden.

De spoorboa’s van NS Veiligheid & Service moeten volgens De Telegraaf vanwege strikte regels werkeloos toekijken bij overlast, agressie en andere misstanden in de stationswinkels. Dat komt omdat de stationswinkels sinds kort formeel buiten hun terrein vallen, ook als de winkels door NS worden beheerd. PVV-Kamerlid Roy van Aalst wil deze ‘bureaucratische dwaling’ onder de aandacht van de politiek gaan brengen. “Het is pure frustratie voor beveiligers. Als ze een lastige of agressieve klant zien in een winkel, moeten ze met hun armen over elkaar toekijken, omdat ze niet naar binnen mogen om in te grijpen”, zegt de parlementariër in De Telegraaf. Als de boa’s toch optreden, krijgen zij volgens hem een tik op de vingers van de politie.

Strikter gehandhaafd
Ook de NS ziet de regels graag aangepast. “Deze situatie is onwenselijk en komt de veiligheid op de stations niet ten goede”, zegt operationeel bestuurder Marjan Rintel. “Veiligheid stopt voor ons niet bij de winkeldrempel.” De NS wil dat er zo snel mogelijk een einde aan het verbod komt en gaat daarover in gesprek met de ministeries, het OM en de politie.
De regels zijn overigens niet veranderd, maar worden met ingang van dit jaar strikter gehandhaafd. Voorheen werd de inzet van boa’s in de hele stationsomgeving gedoogd. NS hoopt nu samen met de autoriteiten tot een werkbare oplossing te komen. De boa’s mogen nu wel iemand aanhouden, maar met dezelfde bevoegdheden als een burger. Handboeien mogen dan niet worden gebruikt.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner