Beveiliging nieuws

Onze partners

Paxton

Nimo Drone Security

VideoGuard

Lobeco

Brivo

Nenova

i-Pro

Alphatronics

Optex

OSEC

CSL

Alarm Meldnet

PG Security Systems

Traka ASSA ABLOY

Service Centrale Nederland

CardAccess

VBN

VVNL

Eizo

Securitas

DZ Technologies

SmartSD

EAL

HID

Seris

VAIBS

Paraat

Centurion

Add Secure

NIBHV

Bosch Security Systems

SmartCell

Hanwha Vision Europe

Trigion

Nimo Dog Security

VEB

SMC Alarmcentrale

SOBA

Hikvision

IDIS

ARAS

Unii

NetworxConnect

Top Security

JMB Groep

Masset Solutions

Connect Security

Advancis

Secusoft

CDVI

G4S

Akuvox

ADI

Dero Security Products

Bydemes

RoSecure

GFT

ASSA ABLOY

Seagate

HD Security

2N

BHVcertificaat.online

Oribi ID Solutions

Sequrix

Uniview

Eagle Eye Networks

Avigilon Alta

MPL

De Beveiligingsjurist

20face

ASIS

Regio Control Veldt

Milestone

Ajax Systems

Crown Security Services

Genetec

Kiwa

Gold-IP

Explicate

Multiwacht

Potentieel gevaarlijke jongeren steeds minder vaak behandeld

20 april 2019
Redactie
06:32

Zeker tientallen jongeren met grensoverschrijdend seksueel of gewelddadig gedrag worden op dit moment niet of niet door de juiste instellingen behandeld. Daarvoor waarschuwt GGZ De Waag, een polikliniek voor forensische geestelijke gezondheidszorg.

Sinds een paar jaar is de jeugdzorg gedecentraliseerd en moeten gemeenten ervoor zorgen. Die weten lang niet altijd hoe ze dit moeten regelen. Mede door een ingewikkeld systeem met verschillende manieren van financieren en verschillende regels, verklaart regiomanager Erik van Polen van de Waag tegenover de NOS.

Risicovol gedrag
Deze instelling behandelde in de regio Rotterdam jaarlijks zo’n 180 jongeren met risicovol gedrag. Maar sinds de decentralisatie zijn dat er minder dan de helft. Van Polen zegt niet te weten waar die jongeren zijn gebleven en of ze nog door de juiste instellingen worden behandeld. Volgens hem gebeurt het ook dat jongeren die door de rechter tot een behandeling zijn veroordeeld, die niet gaan volgen. Het probleem schijnt in het hele land te spelen. Jongeren komen met vertraging bij de instellingen terecht en krijgen te laat de juiste zorg. De kans bestaat dat ze hun gedrag doorontwikkelen en een groot gevaar worden voor de maatschappij.

Budgetproblemen
Gemeenten kampen ook met budgetproblemen, waardoor er geen geld is om probleemjongeren te laten behandelen. Volgens De Waag wordt pas tot behandeling overgegaan als er sprake is van een crisis. De Rotterdamse wethouder Judith Bokhove (GroenLinks) kondigde vrijdag een actieplan aan, terwijl zij vorige maand nog zei dat er geen problemen waren met de hooggespecialiseerde jeugdzorg, nadat Leefbaar Rotterdam daar vragen over had gesteld. De gemeente trekt 10 miljoen euro uit, maar volgens De Waag is er 19 miljoen euro nodig om iedereen de noodzakelijke behandeling te kunnen geven. De wethouder wil ook laten onderzoeken waar de potentieel gevaarlijke jongeren zijn gebleven. Drie zitten er in ieder geval in een politiecel, nadat zij afgelopen week zijn aangehouden op verdenking van groepsverkrachtingen.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Videoguard

MPL

Seagate

Wordt een partner