Beveiliging nieuws

Onze partners

NIBHV

Masset Solutions

Explicate

Akuvox

SMC Alarmcentrale

Hikvision

Hanwha Vision Europe

NetworxConnect

VBN

CardAccess

Alphatronics

20face

Eizo

GFT

CSL

BHVcertificaat.online

Crown Security Services

ASIS

HD Security

PG Security Systems

RoSecure

VEB

Connect Security

Advancis

Milestone

Service Centrale Nederland

Regio Control Veldt

CDVI

Trigion

EAL

Top Security

Brivo

Optex

G4S

i-Pro

Nimo Dog Security

JMB Groep

SmartSD

Genetec

Sequrix

Seris

DZ Technologies

HID

De Beveiligingsjurist

Traka ASSA ABLOY

Uniview

Paraat

Unii

OSEC

ARAS

Dero Security Products

SmartCell

Ajax Systems

Centurion

2N

ADI

SOBA

Nenova

VVNL

Kiwa

Alarm Meldnet

Secusoft

Paxton

Lobeco

Bosch Security Systems

Oribi ID Solutions

Seagate

Avigilon Alta

Add Secure

Gold-IP

Nimo Drone Security

VideoGuard

IDIS

Multiwacht

Securitas

Bydemes

VAIBS

Eagle Eye Networks

ASSA ABLOY

Personendetectie met camera’s blijkt te misleiden met patroon

24 april 2019
Redactie
15:50

Onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven hebben ontdekt dat slimme camera’s met personendetectie zijn te misleiden. Dit zou al kunnen door een t-shirt met een bepaald patroon te dragen. De drager wordt dan niet langer als persoon herkend.

De onderzoekers, Simen Thys, Wiebe Van Ranst en Toon Goedemé van de onderzoeksgroep Embedded and Artificially intelligent VISion Engineering, hebben hun bevindingen onlangs openbaar gemaakt. Hun methode richt zich op camerasystemen die gebruik maken van het veelgebruikte YOLO-algoritme (You Only Look Once), dat automatisch voortdurend de herkenningsgraad kan verbeteren. Ze onderzoeken of ook camera’s met andere software op een vergelijkbare wijze om de tuin zijn te leiden.

Manipuleren
De YOLO-technologie is gebaseerd op neurale netwerken en ‘leert’ aan de hand van afbeeldingen hoe een persoon eruit hoort te zien. Zo wordt steeds beter onderscheid gemaakt tussen mensen, dieren en voertuigen. Waar de ontwikkelaars van YOLO echter geen rekening mee hebben gehouden is dat vrijwel elke technologie wel op de een of andere manier te manipuleren is. Zolang het om ‘onschuldige’ toepassingen gaat, zoals het tellen van mensen die een winkel in en uit gaan, is dat niet erg. Er zijn weinig redenen om een dergelijke toepassing te saboteren. Anders ligt het volgens de onderzoekers als de technologie een vitale functie heeft, zoals in beveiligingscamera’s die alarm moeten slaan bij het waarnemen van indringers.

Kwetsbaarheid
Om de kwetsbaarheid van personendetectie bloot te leggen zijn de onderzoekers gaan experimenteren met afbeeldingen, die de kans op detectie steeds kleiner maakten. Uiteindelijk slaagden ze daarin. Proefpersonen hielden een bord van 40 x 40 centimeter met de betreffende afbeelding voor zich en werden vervolgens niet als persoon herkend door de camera’s. Een indringer zou zo ongemerkt zijn slag kunnen slaan. Voor hogere risico’s betekent deze bevinding dat niet volledig op alarmering door automatische detectie van personen vertrouwd kan worden. Er zullen aanvullende detectietechnologieën nodig blijven. Een video-demonstratie van de bevindingen van de onderzoekers is te zien op op www.eavise.be. Het volledige wetenschappelijke artikel is te downloaden via  https://arxiv.org/abs/1904.08653. Tijdens de CVPR Conference, die van 16 tot 20 juni plaatsvindt in Californië, presenteren de wetenschappers de resultaten van hun onderzoek aan het publiek.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner