Beveiliging nieuws

Onze partners

Explicate

Eagle Eye Networks

Kiwa

VBN

i-Pro

Ajax Systems

Masset Solutions

ASIS

Alphatronics

EAL

CDVI

ADI

G4S

Seagate

2N

Regio Control Veldt

Secusoft

Traka ASSA ABLOY

20face

Centurion

PG Security Systems

NetworxConnect

Oribi ID Solutions

Service Centrale Nederland

Optex

ASSA ABLOY

VideoGuard

VVNL

Nenova

Hikvision

Gold-IP

HD Security

Lobeco

Multiwacht

Dero Security Products

Advancis

HID

Paraat

Crown Security Services

Nimo Drone Security

Sequrix

Add Secure

CSL

CardAccess

Eizo

Bydemes

Uniview

SmartSD

De Beveiligingsjurist

ARAS

DZ Technologies

IDIS

BHVcertificaat.online

Genetec

Avigilon Alta

VEB

NIBHV

JMB Groep

Unii

SOBA

Connect Security

SMC Alarmcentrale

Seris

VAIBS

Paxton

Milestone

Hanwha Vision Europe

Alarm Meldnet

RoSecure

Bosch Security Systems

Nimo Dog Security

Top Security

Trigion

Securitas

Akuvox

SmartCell

GFT

OSEC

Brivo

Extra beveiliging voor moskeeën tijdens ramadan

5 mei 2019
Redactie
09:37

Hoewel er geen concrete dreigingen zijn, worden moskeeën in Nederland extra beveiligd tijdens de jaarlijkse ramadan, die maandag begint. Er worden vanuit de eigen achterban bewakers ingezet en het cameratoezicht wordt uitgebreid. Ook worden andere maatregelen getroffen, waarover men niets wil zeggen.

De islamitische organisaties verklaren tegenover het ANP geen aanwijzingen te hebben dat iemand iets beraamt. Toch wil men rekening houden met eventuele ernstige incidenten. Vorig jaar was er ook al toezicht tijdens de ramadan, maar volgens Mohammed Bouimj, directeur van de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR), hebben de mensen nu extra trainingen gevolgd en zijn er bewakingscamera’s geplaatst bij moskeeën die deze nog niet hadden.

Spanningen
De extra beveiliging zal ongetwijfeld te maken hebben met de toegenomen religieuze spanningen in de wereld. In Nieuw-Zeeland werden in maart ruim vijftig moskeegangers doodgeschoten door een rechts-extremist. Ook in Nederland vinden gewelddadigheden plaats. Zo sloegen twee mannen vorige maand de voorzitter van een moskee in Waddinxveen in elkaar en werd vorig jaar in Drachten brand gesticht in een moskee. Bij een moskee in Den Haag werden onlangs twee poppen en een spandoek met een tekst over de profeet Mohammed neergezet. “Moskeeën zijn vaak doelwit uit extreemrechtse hoek. Wat ons zorgen baart, is dat er veel sympathie is voor dat soort acties,” zegt moskeevoorzitter Abdelhamid Taheri in Het Parool. Volgens hem waren er honderden mensen die vonden dat het niet ver genoeg ging om een spandoek op te hangen en dat het beter zou zijn de moskee in de fik te steken. “Daarom nemen we tijdens de ramadan zichtbare en onzichtbare maatregelen.”

Bang
Volgens Abdelhamid Bouzzit, bestuurder van het Islamitisch Centrum Imam Malik in Leiden en van het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden (SIORH), zijn veel moskeegangers bang. De meeste moskeeën zitten tijdens de ramadan tot de deur toe vol en dan hoeft maar iemand boe te roepen of er breekt paniek uit. Bouzzit is vooral bezorgd over moskeeën in dorpen en buitenwijken, die geen geld en capaciteit hebben voor extra beveiligingsmaatregelen. “Moskeebestuurders weten vaak niet eens wie hun wijkagent is.” Volgens Bouzzit hebben gemeenten onvoldoende besef van de dreiging en hangt hun hulp af van hoe hard je als moskee op de deur van autoriteiten kan slaan.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner