Beveiliging nieuws

Onze partners

NetworxConnect

Nimo Drone Security

Gold-IP

Nenova

Add Secure

Advancis

2N

JMB Groep

Alarm Meldnet

VEB

VAIBS

NIBHV

BHVcertificaat.online

Ajax Systems

ASSA ABLOY

Nimo Dog Security

Eagle Eye Networks

CardAccess

Bosch Security Systems

OSEC

Dero Security Products

Paraat

MPL

SMC Alarmcentrale

HD Security

Service Centrale Nederland

SmartCell

SmartSD

Milestone

Masset Solutions

PG Security Systems

Oribi ID Solutions

Optex

ASIS

Alphatronics

IDIS

Secusoft

Explicate

Top Security

i-Pro

Akuvox

CSL

HID

Multiwacht

Kiwa

ARAS

Trigion

20face

Seris

ADI

Unii

DZ Technologies

Genetec

Avigilon Alta

Regio Control Veldt

Crown Security Services

Connect Security

SOBA

Sequrix

Hanwha Vision Europe

G4S

Hikvision

Bydemes

Seagate

Brivo

EAL

Paxton

VideoGuard

VVNL

Uniview

Eizo

RoSecure

VBN

Lobeco

CDVI

Centurion

De Beveiligingsjurist

Securitas

GFT

Traka ASSA ABLOY

Strengere controle van bedrijven met gevaarlijke stoffen

18 juni 2019
Redactie
05:06

Bij veel bedrijven waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen blijkt de veiligheid niet in orde. Dat concludeert de Inspectie SZW na controle van 66 grote chemische bedrijven. Daarom worden de controles flink aangescherpt en gaan ook de boetes omhoog.

Bij 56 van de 66 recent door de Inspectie SZW gecontroleerde chemische bedrijven werden één of meerdere overtredingen geconstateerd die te maken hadden met het werken met gevaarlijke stoffen. Men wist bijvoorbeeld niet welke gevaarlijke stoffen worden gebruikt en hoe lang en hoe vaak medewerkers daaraan worden blootgesteld. De bedrijven kregen een waarschuwing en zullen binnenkort opnieuw worden geïnspecteerd. In één geval werd een boete opgelegd, vanwege het grote aantal geconstateerde misstanden.

Strengere maatregelen
Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt strenger te gaan controleren. Daarvoor wordt 4,5 miljoen euro extra vrijgemaakt. Van dat geld wordt onder andere een inspectieteam samengesteld dat specifiek de werkvloer bij chemische bedrijven gaat controleren. Om bedrijven te motiveren zelf verbeteringen door te voeren, gaat de maximale boete omhoog van 3000 naar 4500 euro. Als dat niet werkt dreigt Van Ark met nog strengere maatregelen.
Geschat wordt dat jaarlijks zo’n 3000 mensen overlijden als gevolg van blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. Vaak worden mensen pas jaren later ziek, waardoor het moeilijk is de oorzaak vast te stellen en een schadevergoeding te vorderen. Een commissie werkt nu aan aanbevelingen voor een eenvoudigere schadeafhandeling. Volgens Van Ark begaan de bedrijven niet willens en wetens overtredingen, maar ontbreekt het simpelweg aan aandacht voor veiligheid. Daarom wil het ministerie samen met brancheorganisaties en vakbonden aan bewustwordingscampagnes gaan werken.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

MPL

Wordt een partner