Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

GFT

Add Secure

Nimo Drone Security

EAL

ASSA ABLOY

DZ Technologies

Traka ASSA ABLOY

Ajax Systems

NetworxConnect

SmartCell

Akuvox

i-Pro

Seagate

PG Security Systems

VAIBS

Multiwacht

De Beveiligingsjurist

Nenova

Top Security

JMB Groep

Alphatronics

Uniview

Lobeco

ASIS

Explicate

Regio Control Veldt

HID

Oribi ID Solutions

Kiwa

Bosch Security Systems

Milestone

Service Centrale Nederland

SmartSD

Centurion

Seris

RoSecure

Hanwha Vision Europe

ADI

G4S

Bydemes

CSL

Securitas

CardAccess

VEB

2N

Brivo

Alarm Meldnet

NIBHV

Masset Solutions

Hikvision

Advancis

Connect Security

SOBA

Genetec

Secusoft

Eagle Eye Networks

Avigilon Alta

Gold-IP

BHVcertificaat.online

ARAS

Dero Security Products

Paxton

Unii

Crown Security Services

VBN

OSEC

20face

Nimo Dog Security

CDVI

VideoGuard

Optex

Paraat

Sequrix

Trigion

HD Security

SMC Alarmcentrale

Eizo

VVNL

IDIS

Samenwerking voor betere re-integratie gedetineerden

2 juli 2019
Redactie
05:59

In de penitentiaire inrichting van Alphen aan den Rijn is een bestuurlijk akkoord getekend. Dit moet ervoor zorgen dat ex-gedetineerden succesvol kunnen terugkeren in de samenleving. Jaarlijks zijn dit er ongeveer 30.000.

Dankzij intensievere samenwerking tussen het Ministerie van Justitie & Veiligheid, de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), de reclasseringsorganisaties en gemeenten kan de re-integratie samen met de gedetineerde effectiever worden vormgegeven, zo laat de Rijksoverheid weten. Gevangenisstraffen moeten niet alleen een straffend karakter hebben, ze moeten ook eraan bijdragen dat een gedetineerde niet opnieuw de fout in gaat. Actieve voorbereiding op terugkeer in de samenleving vanaf dag één en betere informatie-uitwisseling zijn daarom belangrijke onderdelen van het bestuurlijk akkoord.

Samenwerken voor veilige terugkeer
Als gedetineerden bij terugkeer in de samenleving een aantal basisvoorwaarden op orde hebben, is de kans kleiner dat ze opnieuw de fout in gaan. Daarom wordt al tijdens detentie gewerkt aan onderdak, werk/inkomen, zorg, een geldig legitimatiebewijs en grip op schulden. Ook het opbouwen of versterken van een goed ondersteunend sociaal netwerk is een belangrijke voorwaarde om herhaling te voorkomen. Om ervoor te zorgen dat een gedetineerde ook na detentie voortgang boekt op deze zaken, worden gemeenten en reclassering betrokken vanaf het begin van de detentie.

Persoonsgericht re-integratieplan
Hoewel reclassering gedetineerden vaak al kent voordat ze vast komen te zitten, was het tot nu toe gebruikelijk dat zij pas betrokken werden als de gevangenisstraf tegen het einde liep. Reclassering en gemeenten komen nu de gevangenis in om samen met een casemanager van de gevangenis en de gedetineerde een persoonsgericht re-integratieplan op te stellen. Zo hebben zij een beter beeld bij het verloop van de gevangenisstraf en kunnen op dag één al afspraken worden gemaakt voor de terugkeer in de samenleving. Een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle re-integratie, is goede informatie-uitwisseling tussen DJI, reclassering en gemeenten. Om dat handen en voeten te geven, wordt in het wetsvoorstel Straffen en Beschermen een wettelijke grondslag voor het delen van dit soort informatie geregeld. Daarbij gaat veiligheid boven privacy. Zo kan er een betere inschatting gemaakt worden van de zorg en begeleiding die een ex-gedetineerde nodig heeft bij zijn of haar terugkeer in de maatschappij en herhaling van strafbare feiten worden voorkomen.

Deel dit artikel via:

Vlog 4

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner