Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

IDIS

EAL

Nimo Dog Security

Avigilon Alta

Alphatronics

Optex

ARAS

Bosch Security Systems

VBN

Connect Security

Eizo

VAIBS

VVNL

2N

20face

Unii

Trigion

Uniview

Securitas

Sequrix

ASSA ABLOY

Gold-IP

Service Centrale Nederland

Secusoft

CardAccess

NetworxConnect

Nenova

Regio Control Veldt

VEB

Seris

Dero Security Products

Seagate

RoSecure

Advancis

Multiwacht

PG Security Systems

i-Pro

VideoGuard

Milestone

Nimo Drone Security

ADI

Bydemes

ASIS

Paxton

Masset Solutions

Alarm Meldnet

Paraat

HID

GFT

Explicate

Kiwa

De Beveiligingsjurist

SmartCell

Brivo

CDVI

SmartSD

JMB Groep

Ajax Systems

BHVcertificaat.online

Eagle Eye Networks

CSL

Hikvision

Hanwha Vision Europe

Lobeco

Add Secure

Centurion

Genetec

Traka ASSA ABLOY

HD Security

Oribi ID Solutions

NIBHV

Crown Security Services

DZ Technologies

Top Security

SOBA

OSEC

G4S

SMC Alarmcentrale

Akuvox

Levendige handel in gegevens uit kentekenregister RDW

23 juli 2019
Redactie
15:31

RTL Nieuws heeft ontdekt dat het via illegale kanalen eenvoudig is om aan privé-informatie van automobilisten te komen. De RDW, die het Nederlandse kentekenregister beheert, zegt niet op de hoogte te zijn geweest en is samen met de politie een onderzoek gestart.

De onderzoekers van RTL Nieuws namen de proef op de som. Zij vroegen op basis van kentekens de gegevens op van een aantal automobilisten die daarvoor toestemming hadden gegeven. Binnen enkele minuten kregen zij de namen, adressen en soms zelfs de mobiele nummers die bij de kentekens horen. Gegevens uit het register van de RDW, dat zo’n 11,5 miljoen kentekens bevat. “Handig als je een verkeersruzie hebt gehad”, zegt docent cybersecurity Els de Busser van de Universiteit Leiden tegen RTL Nieuws. “Dan kan je daarna bij iemand aanbellen en het recht in eigen hand nemen.”

Illegale handeltjes
De door RTL Nieuws achterhaalde dienstverlener werkt via Telegram, de Russische variant van WhatsApp. Via dat kanaal vinden wel meer illegale handeltjes plaats. Wie een kenteken invoert en 50 tot 150 euro overmaakt, heeft binnen een uur de bijbehorende gegevens. Een belofte die in de praktijk wordt waargemaakt. De Busser ziet nog meer risico’s. Iemand kan op de parkeerplaats voor langparkeren op Schiphol kentekens noteren om te weten te komen waar hij kan inbreken. Ook zou iemand een leuke dame of heer die hij in de file heeft gezien kunnen stalken of lastigvallen. Zij vindt dat de RDW er beter op moet letten dat de gegevensbeschermingsregels worden nageleefd.

Lek
De verkopers zeggen de gegevens te verkrijgen via ‘mensen bij de RDW’ en bij gemeenten. De informanten delen in de opbrengst. Betaling gaat anoniem via Bitcoins, Tikkie of PaySafe. Volgens RTL Nieuws zijn er tot nu toe acht Telegram-accounts ontdekt die handelen in kentekengegevens. Deze zouden drie tot zes klanten per week trekken. De RDW zegt de bevindingen heel serieus te nemen en een heel systeem van maatregelen te hebben om diefstal van gegevens tegen te gaan. In het verleden is een medewerker ontslagen, nadat deze gegevens aan een onbevoegde had verstrekt. De RDW verstrekt wel gegevens over de auto, zoals het type, merk, kleur, bouwjaar en APK-datum. Dat is belangrijke informatie voor kopers van gebruikte auto’s. Persoonsgegevens worden alleen verstrekt aan de politie, Belastingdienst, CJIB en gemeenten en soms ook aan verzekeraars, advocaten en deurwaarders. Omdat op die manier heel veel mensen toegang hebben, is het vinden van een lek een behoorlijke uitdaging. Dat is ook RTL Nieuws niet gelukt.

Deel dit artikel via:

Vlog 4

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner