Beveiliging nieuws

Onze partners

SmartSD

Nenova

Nimo Drone Security

OSEC

2N

Trigion

Gold-IP

NIBHV

ASSA ABLOY

Nimo Dog Security

Crown Security Services

CSL

Kiwa

Unii

Hanwha Vision Europe

RoSecure

G4S

Ajax Systems

CDVI

PG Security Systems

Top Security

HID

Avigilon Alta

DZ Technologies

Optex

BHVcertificaat.online

Alphatronics

VEB

Brivo

Lobeco

Secusoft

Add Secure

Uniview

Sequrix

SOBA

CardAccess

Eizo

De Beveiligingsjurist

Seagate

Masset Solutions

Alarm Meldnet

Milestone

Bydemes

Seris

Connect Security

VBN

i-Pro

Explicate

Eagle Eye Networks

IDIS

SmartCell

SMC Alarmcentrale

NetworxConnect

VideoGuard

Akuvox

Advancis

Bosch Security Systems

ADI

Paxton

Centurion

Regio Control Veldt

Traka ASSA ABLOY

ASIS

Multiwacht

VAIBS

Oribi ID Solutions

Hikvision

GFT

ARAS

Genetec

Dero Security Products

VVNL

JMB Groep

Securitas

EAL

Paraat

20face

Service Centrale Nederland

HD Security

Zorginspecteurs krijgen vaker te maken met geweld

17 augustus 2019
Redactie
09:04

Volgens Trouw krijgen Inspecteurs van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vaker te maken met intimidatie en bedreigingen als zij thuiszorgbedrijven bezoeken. Volgens hoofdinspecteur Korrie Louwes van de IGJ komt dat vooral doordat steeds meer criminelen op de zorgmiljarden afkomen.

IGJ schakelt regelmatig de politie in om zorginspecteurs te beschermen als deze thuiszorgorganisaties bezoeken. Het probleem zijn volgens Louwes mensen die niet de thuiszorg in gaan om echt zorg te verlenen, maar alleen om zoveel mogelijk geld te verdienen. Soms ook op een frauduleuze manier. Er is een lijst met 97 thuiszorginstellingen die samengesteld is door Follow The Money, journalistiek onderzoeksbureau Pointer en KNO/NCRV. Op deze lijst staan zorgbedrijven met onverklaarbaar hoge winsten.

Meldplicht
De zorgbedrijven bieden soms een mix aan van tijdelijke thuishulp en langdurige zorg. Daarvoor krijgen zij geld van de rijksoverheid, gemeenten en verzekeraars. Bedragen die snel kunnen oplopen. Iedereen kan zo’n bedrijf oprichten. Wel wil de politiek een meldplicht invoeren, maar het wetsvoorstel daarvoor moet nog door de Kamer. Bedrijven kunnen dan niet meer actief zijn zonder dat de IGJ van hun bestaan af weet.
Volgens de hoofdinspecteur hebben veel van de zorgbedrijven een kerstboom aan vennootschappen en stichtingen om geldstromen aan het toezicht te onttrekken. Daar wordt naar aanleiding van incidenten wel steeds vaker onderzoek naar gedaan, onder andere door accountants. De inspecteurs zijn dan niet altijd welkom. Soms worden zij rechtstreeks bedreigd of geïntimideerd. Dat kan erger worden als straks met de nieuwe wet bedrijven boven water komen die tot nu toe niet bekend waren bij de inspectie. Daarom vraagt IGJ extra aandacht voor deze kwestie.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner