Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

ASIS

Connect Security

Sequrix

Trigion

SMC Alarmcentrale

Milestone

Eizo

Masset Solutions

Hanwha Vision Europe

ADI

Gold-IP

Genetec

Uniview

Nimo Dog Security

BHVcertificaat.online

CardAccess

G4S

VBN

Explicate

i-Pro

HID

Multiwacht

2N

Hikvision

De Beveiligingsjurist

ASSA ABLOY

HD Security

Alarm Meldnet

Nenova

VEB

Seris

NIBHV

Advancis

Securitas

VAIBS

Bosch Security Systems

Paxton

Nimo Drone Security

Add Secure

EAL

VideoGuard

Eagle Eye Networks

Kiwa

IDIS

Service Centrale Nederland

Regio Control Veldt

Traka ASSA ABLOY

Secusoft

Dero Security Products

GFT

Centurion

RoSecure

Seagate

SmartSD

VVNL

Oribi ID Solutions

Paraat

SmartCell

Unii

JMB Groep

SOBA

Akuvox

DZ Technologies

Top Security

CDVI

Bydemes

NetworxConnect

Lobeco

20face

CSL

OSEC

Avigilon Alta

Alphatronics

Ajax Systems

Brivo

Crown Security Services

PG Security Systems

ARAS

Optex

Ook zakkenrollers blijven innoveren

2 september 2019
Redactie
11:56

Het fenomeen zakkenrollen is nauwelijks uit te roeien, maar speciale politieteams weten er inmiddels steeds beter raad mee. In Amsterdam in ieder geval, ook al staat deze stad als enige in de top 10 van grote steden voor wat betreft het risico om gerold te worden. Wat zijn de nieuwste methodes? 

Vooral tijdens de vakantie is het uiterst vervelend als je portemonnee wordt gestolen. Behalve dat geld, bankpassen en wat al niet meer kwijt raakt, brengt zo’n diefstal een enorme hoeveelheid stress met zich mee. Het slachtoffer moet passen blokkeren, een nieuw paspoort aanvragen. Kortom, veel gedoe en tijdverlies. Vooral in drukke steden is het risico groot. Voordat iemand het in de gaten heeft is het leed geschied. Geen portemonnees in kontzakken of jaszakken dus. Wie dat doet vraagt erom. Beter is het om waardevolle spullen in een stevige tas te doen en die op de buik te dragen, of kies voor een goede tas van Burkely of Micmacbags die met een rits is af te sluiten. NRC schreef vorig jaar een uitgebreid artikel over hoe zakkenrollers ‘het doen’ in Amsterdam. De stad die deel uitmaakt van de top 10 van steden waar het meest uit zakken en tassen geroofd wordt.

Heuptasjes, rug- en kontzakken
Volgens geïnterviewde agenten van het Doelgroepenteam (een speciaal politieteam dat acties uitvoert om straatcriminelen op te pakken) hebben zakkenrollers het gemunt op portemonnee en smartphones, uit onder meer heuptasjes en uitpuilende rugzakken. En uit kontzakken. Eerder waren zakkenrollers vooral in trams en op festivals actief. Nu zijn ze overal te vinden en vooral in drukke straten en op pleinen. Sindsdien is het Doelgroepenteam actief om juist deze vingervlugge types in de kraag te vatten.

Voetbaltruccers
Sinds de inzet van de teams is het aantal aangiften in Amsterdam gedaald. Van 11.300 in 2013 naar 6800 in 2017. Of er daardoor ook echt minder zakkenrollers zijn, is de vraag. Mogelijk doen mensen minder vaak aangifte. Volgens de politie zijn er in ieder geval minder Oostblok-bendes actief en ging het in 2018 vooral om voetbaltruccers. ‘Mannen die met een trucje dat doet denken aan pootje haken hun slachtoffer afleiden en ondertussen de portemonnee of telefoon uit zijn of haar kontzak vissen’, zo meldt het NRC in het artikel.
Behalve Amsterdam zijn er meer steden waar dit soort criminelen actiever zijn dan elders. Er is zelfs een zakkenrollers top 10. Daarin staan onder andere Rome en Buenos Aires. Amsterdam dus ook. Verder is het opletten in Florence, Parijs, Madrid en op de Karelsbrug in Praag. Let ook extra op in Athene en Hanoi in Vietnam.

Nummer 1
Welke stad er op 1 staat? Barcelona. En dan met name in La Rambla. Deze straat staat erom berucht. Het schijnt dat er heel wat bendes uit Oost-Europa rond wandelen die het op de toeristen gemunt hebben. Sta je net bij een gezellig kraampje te genieten, slaan ze toe. Of als er een artiest optreedt. Ook dan is iemand zo afgeleid dat hij het vaak niet in de gaten heeft. Let ook op bij het instappen in een bus of metro.
Wie het toch overkomt wordt geadviseerd zo snel mogelijk bij de politie aangifte te doen. Meld de schade bij het hotel of appartement en zorg voor een schriftelijke bewijs van de aangiften of meldingen. Deze is sowieso nodig om de schade vergoed te krijgen door de reisverzekeraar.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner