Beveiliging nieuws

Onze partners

CDVI

Akuvox

Sequrix

Nimo Dog Security

Trigion

DZ Technologies

Seagate

Dero Security Products

IDIS

Traka ASSA ABLOY

CardAccess

ASSA ABLOY

BHVcertificaat.online

VAIBS

HID

Hikvision

VideoGuard

G4S

RoSecure

Unii

Alarm Meldnet

Hanwha Vision Europe

20face

Alphatronics

Lobeco

Paraat

NIBHV

SmartSD

SOBA

De Beveiligingsjurist

JMB Groep

Secusoft

Multiwacht

Brivo

Seris

Milestone

Advancis

SMC Alarmcentrale

Bosch Security Systems

Paxton

HD Security

MPL

Masset Solutions

2N

EAL

Nimo Drone Security

ASIS

Ajax Systems

i-Pro

Uniview

Add Secure

Genetec

ARAS

Nenova

CSL

Connect Security

NetworxConnect

Avigilon Alta

OSEC

Crown Security Services

Centurion

Eizo

Service Centrale Nederland

PG Security Systems

Kiwa

GFT

VVNL

VEB

Oribi ID Solutions

Gold-IP

Top Security

ADI

SmartCell

Securitas

Bydemes

Regio Control Veldt

Eagle Eye Networks

Optex

VBN

Explicate

Politie wil 445 rechercheurs voor nieuwe Narcotica Unit

26 september 2019
Redactie
07:58

De politie heeft 445 extra rechercheurs nodig voor een Narcotica Unit die topcriminelen in de drugswereld gaat opsporen. Dat staat in voorlopige plannen waarover minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zich momenteel buigt.

Om de goed georganiseerde internationale bendes te kunnen aanpakken heeft de politie honderden rechercheurs, financieel specialisten en misdaadanalisten nodig. Die gaan in tien teams nauw samenwerken met opsporingsambtenaren van onder meer de Belastingdienst, douane en FIOD. Het plan van de Narcotica Unit volgt op de moord op advocaat Derk Wiersum, waarmee de drugsbendes hebben duidelijk gemaakt dat iedereen die hen tegenwerkt zijn leven op het spel zet. Wiersum was advocaat van Nabil B., die wil getuigen tegen een van de bendeleiders. Eerder werd al uit vergelding de onschuldige broer van de kroongetuige doodgeschoten.

300 miljoen euro
Omdat de drugsbendes steeds professioneler worden, meer verwevenheid krijgen met de ‘bovenwereld’ en internationaal opereren, wil de politie niet alleen meer capaciteit, maar ook meer kennis binnenhalen. Men wil bijvoorbeeld meer zicht krijgen op hoe de misdaad in Zuid-Amerika is georganiseerd, want daar komen de meeste drugs vandaan.
Voor de Narcotica Unit zal het eerste jaar 100 miljoen euro nodig zijn. Dat bedrag kan oplopen tot 300 miljoen, als de nieuwe eenheid volledig operationeel is. Zonder dat geld, zal de politie capaciteit moeten weghalen bij andere teams. Extra geld is ook nodig om meer tipgeld te kunnen geven. Nu is het maximum gesteld op 100.000 euro, wat niet opweegt tegen het risico dat tipgevers lopen. Opmerkelijk is dat het plan van Narcotica Unit niet van politie of justitie zelf afkomstig is, maar van politievakbond NPB. “De politie moet een lange adem worden gegund om drugsnetwerken te ontmaskeren, uit te kleden en te vervolgen”, zegt voorzitter Jan Struijs van de bond. Grapperhaus verwacht binnen enkele weken de Tweede Kamer te kunnen informeren over de plannen.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

MPL

Wordt een partner