Beveiliging nieuws

Onze partners

Sequrix

VideoGuard

Dero Security Products

ADI

Nimo Drone Security

Multiwacht

2N

NetworxConnect

SmartCell

Bydemes

EAL

CDVI

GFT

NIBHV

Eizo

Secusoft

DZ Technologies

RoSecure

ASSA ABLOY

SOBA

G4S

Akuvox

Top Security

SmartSD

Seagate

Eagle Eye Networks

BHVcertificaat.online

VEB

PG Security Systems

Alphatronics

Regio Control Veldt

Connect Security

Trigion

Paxton

Crown Security Services

Avigilon Alta

JMB Groep

Kiwa

CardAccess

VVNL

Paraat

Genetec

HID

CSL

Alarm Meldnet

Optex

Hanwha Vision Europe

ARAS

Unii

Add Secure

Service Centrale Nederland

Traka ASSA ABLOY

Masset Solutions

20face

Uniview

Lobeco

IDIS

Seris

Bosch Security Systems

VAIBS

Gold-IP

Advancis

VBN

Nenova

SMC Alarmcentrale

Hikvision

HD Security

i-Pro

Oribi ID Solutions

Explicate

Nimo Dog Security

OSEC

Centurion

Securitas

De Beveiligingsjurist

Milestone

Ajax Systems

ASIS

Brivo

Taakstrafverbod voor belagers van hulpverleners

14 oktober 2019
Redactie
05:48

De ministers Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Dekker van Rechtsbescherming komen vandaag met een wet die het onmogelijk moet maken dat belagers van politieagenten, brandweerlieden en ambulancebroeders er met een taakstraf of geldboete vanaf komen. Wie een hulpverlener aanvalt, gaat straks onherroepelijk de cel in.

Het incident met de trouwstoet in Rotterdam, waarbij een agent van achteren knock-out werd geslagen door de broer van de bruid, leidde al tot landelijke verontwaardiging. Afgelopen weekend werd de politie in Doetinchem door vijftig raddraaiers aangevallen. Voor de ministers van Justitie en Veiligheid is de maat nu vol. Daarom wordt het rechters verboden om in deze gevallen de daders tot slechts een taakstraf of geldboete te veroordelen. Eerder gold dat verbod al bij ernstige gewelds- en zedenmisdrijven.

Onaanvaardbaar
“Geweld tegen politieagenten en hulpverleners is onaanvaardbaar. Zij handhaven de orde, treden op onder gevaarlijke omstandigheden en verlenen hulp aan mensen in nood”, zegt minister Grapperhaus tegenover De Telegraaf. “Dat geweld moet stevig worden aangepakt en daar past geen taakstraf bij.”
De incidenten in Rotterdam en Doetinchem staan niet op zichzelf. De politie zegt in 2018 maar liefst 10.593 keer met agressie te zijn geconfronteerd en dan gaat het alleen nog om de geregistreerde gevallen. Een jaar eerder gebeurde het 9.598 keer. De agressie varieert van verbaal geweld tot zelfs aanrandingen en pogingen tot doodslag. Vooral tijdens de jaarwisseling loopt de situatie in sommige steden uit de hand. Vanuit de politie-, brandweer- en ambulancediensten wordt daarom al langer voor strengere wetgeving gepleit. Dat leidde onder andere tot een verdrievoudiging van de strafmaat voor wie een werknemer met een publieke taak aanvalt. Uit de cijfers valt echter op te maken dat raddraaiers daar niet echt van onder de indruk raken.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner