Beveiliging nieuws

Onze partners

Eagle Eye Networks

ARAS

Paraat

Alphatronics

RoSecure

VAIBS

Service Centrale Nederland

Bosch Security Systems

Nimo Dog Security

Centurion

ADI

Masset Solutions

2N

Secusoft

Unii

i-Pro

HD Security

SOBA

Nenova

VVNL

BHVcertificaat.online

Paxton

SmartCell

IDIS

Explicate

NetworxConnect

Nimo Drone Security

SMC Alarmcentrale

VEB

Seagate

GFT

PG Security Systems

EAL

Gold-IP

Dero Security Products

Alarm Meldnet

Genetec

CSL

CDVI

Avigilon Alta

Eizo

Lobeco

JMB Groep

NIBHV

20face

Bydemes

VideoGuard

ASSA ABLOY

Traka ASSA ABLOY

OSEC

Akuvox

Top Security

Optex

Add Secure

G4S

Multiwacht

Kiwa

Sequrix

ASIS

Hanwha Vision Europe

Regio Control Veldt

Ajax Systems

Oribi ID Solutions

SmartSD

VBN

HID

CardAccess

Securitas

Connect Security

Hikvision

Trigion

De Beveiligingsjurist

Milestone

Brivo

DZ Technologies

Uniview

Advancis

Crown Security Services

Seris

Informatiegebrek bemoeilijkt aanpak cyberveiligheid

17 oktober 2019
Redactie
14:02

Het is vaak onduidelijk wat de financiële én maatschappelijke gevolgen van digitale aanvallen en spionage zijn. Daardoor kan het investeringsniveau te hoog of te laag zijn, zo staat in de Risicorapportage cyberveiligheid economie 2019, die het Centraal Planbureau (CPB) donderdag publiceerde.

De onduidelijkheid wordt veroorzaakt doordat organisaties niet iedere aanval opmerken, niet iedere aanval publiek bekend willen maken en niet altijd kunnen inschatten wat de gevolgen zijn van een aanval op de lange termijn. Bedrijven en overheid hebben daardoor een onvolledig beeld van de kosten en baten van investeringen in cyberveiligheid. Hoewel bedrijven meer maatregelen nemen om hun ICT te beschermen, lijken de risico’s op maatschappelijke schade door cyberincidenten in de toekomst te stijgen door toenemende digitalisering.

Overheid
Het is volgens het CPB onduidelijk welke maatregelen vanuit de overheid effectief zijn om de cyberveiligheid te waarborgen. Dit probleem doet zich bijvoorbeeld voor bij de borging van de veiligheid van vitale processen. Door de toenemende digitalisering en de verknoping tussen vitale processen (zoals de drinkwatervoorziening en de luchtverkeersleiding) en andere ‘niet-vitale’ processen (zoals hostingbedrijven of softwareleveranciers) is het onderscheid tussen die twee typen processen steeds moeilijker te maken. Een ander voorbeeld is de overheidsvoorlichting over cyberveiligheid. De effectiviteit hiervan is onbekend en doordat er meerdere voorlichtingskanalen naast elkaar bestaan, bestaat het risico op versnippering.

Verzekeringsmarkt
Het gebrek aan goed inzicht in cyberrisico’s vormt ten slotte een belemmering voor de verdere ontwikkeling van een verzekeringsmarkt. Zonder betrouwbare gegevens over risico’s kunnen verzekeraars geen risico-gebaseerde premie aanbieden en kunnen bedrijven geen cyberverzekering afsluiten.

De snelle ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (KI) zorgen voor nieuwe risico’s, maar ook voor nieuwe kansen voor cyberveiligheid. Onzekerheid en onvolledige informatie bemoeilijken beleid voor cyberveiligheid. Het versplinterde landschap van initiatieven op het gebied van samenwerking en voorlichting kan informatievoorziening belemmeren. Nederlandse bedrijven hebben in het afgelopen jaar meer maatregelen genomen ter verhoging van weerbaarheid. Huishoudens blijven kwetsbaar: 8,5 procent was in 2018 slachtoffer van een digitaal misdrijf.

Het rapport is hier te downloaden.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner