Beveiliging nieuws

Onze partners

JMB Groep

Milestone

SmartCell

Paxton

Connect Security

Bosch Security Systems

Bydemes

Eizo

HID

Optex

PG Security Systems

Nenova

VVNL

Kiwa

Ajax Systems

Top Security

Eagle Eye Networks

Service Centrale Nederland

Hikvision

MPL

Nimo Drone Security

CDVI

i-Pro

SMC Alarmcentrale

Unii

Brivo

Akuvox

Oribi ID Solutions

SmartSD

Crown Security Services

ADI

Avigilon Alta

BHVcertificaat.online

Multiwacht

ASIS

Lobeco

CSL

Masset Solutions

2N

Alphatronics

VAIBS

Alarm Meldnet

Secusoft

NetworxConnect

VEB

Paraat

Seris

Uniview

HD Security

Regio Control Veldt

IDIS

OSEC

Seagate

Advancis

20face

De Beveiligingsjurist

DZ Technologies

Traka ASSA ABLOY

Dero Security Products

GFT

Sequrix

ARAS

CardAccess

SOBA

NIBHV

Centurion

VBN

Add Secure

Hanwha Vision Europe

Gold-IP

EAL

Nimo Dog Security

VideoGuard

ASSA ABLOY

Trigion

Genetec

RoSecure

G4S

Explicate

Securitas

Rabobank moet 40.000 klanten opnieuw doorlichten

22 november 2019
Redactie
07:58

De Rabobank heeft vorig jaar een last onder dwangsom opgelegd gekregen van De Nederlandsche Bank omdat ongeveer 40.000 klanten mogelijk ten onrechte in de laagste risicoklasse voor witwassen zijn ingedeeld. Voor april 2020 moet deze tekortkoming zijn verholpen, aldus het Financieel Dagblad.

De Nederlandsche Bank greep in bij de Rabobank, omdat de screening van nieuwe Nederlandse klanten op witwaspraktijken zou zijn verwaarloosd. Particulieren in de laagste risicoklasse worden niet actief gecontroleerd, waardoor ongemerkt crimineel geld witgewassen kan worden. Om de 40.000 betreffende klanten opnieuw in te delen, heeft de bank 1.600 gespecialiseerde medewerkers ingeschakeld. Het was overigens niet de eerste keer dat de controle tekort schoot. Eerder kreeg de bank voor een vergelijkbaar feit al een boete van 1 miljoen euro.

Witwasgevoelige sectoren
Niet alleen de Rabobank is op de vingers getikt. Ook ABN Amro heeft zonder enig onderzoek vele particuliere klanten het predicaat betrouwbaar gegeven, wat geleid heeft tot een strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de bank.
Bedrijven in witwasgevoelige sectoren mogen sowieso al niet als betrouwbaar worden bestempeld. Maar ook particulieren die regelmatig grote hoeveelheden contant geld storten, dienen van de toezichthouder extra in de gaten gehouden te worden. Hetzelfde geldt voor particulieren die regelmatig geld overboeken naar rekeningen in belastingparadijzen en andere verdachte landen.

Drie categorieën
Er zijn drie risicocategorieën waarin banken hun cliënten kunnen indelen. Rekeninghouders in de laagste categorie hoeven niet gecontroleerd te worden. In de middencategorie is eens in de drie jaar een controle vereist en in de hoogste categorie dienen de transacties elk jaar gecontroleerd te worden. Dit kost vanzelfsprekend veel tijd en dus geld, maar het nalaten van de controles kan zeer hoge boetes opleveren. Recordhouder is ING, die in 2018 een schikking van 775 miljoen euro sloot, nadat gebleken was dat meerdere grote witwastransacties onopgemerkt waren gebleven. Ook ABN Amro en Rabobank riskeren nog steeds zeer hoge boetes als zij hun controleprocedures niet tijdig op orde krijgen.

Evaluatie op Europees niveau
Het is voor de banken een groot probleem om aan gekwalificeerde medewerkers te komen voor het controlewerk. Het gaat om specialisten in CDD (Customer Due Diligence) en KYC (Know Your Customer). Daarom wordt veel gewerkt met schoolverlaters en boventallige medewerkers, die een versnelde opleiding krijgen. Bij de grote banken staat het antiwitwasbeleid nu op de agenda’s van de Raden van Bestuur.
Volgens het FD heeft ook toezichthouder DNB redenen om zich zorgen te maken. Medio volgend jaar komt de Financial Action Task Force (on Money Laundering), een door de G7 opgerichte intergouvernementele organisatie, met een evaluatie op Europees niveau van de effectiviteit van het nationale toezicht.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

MPL

Videoguard

Seagate

Wordt een partner