Beveiliging nieuws

Onze partners

Secusoft

ADI

Optex

Nimo Drone Security

Advancis

Dero Security Products

HD Security

SmartCell

Trigion

ARAS

De Beveiligingsjurist

Top Security

Lobeco

DZ Technologies

Securitas

Add Secure

Explicate

Seagate

Kiwa

SOBA

CSL

Service Centrale Nederland

Hikvision

Brivo

20face

Eizo

SmartSD

Bydemes

RoSecure

ASIS

Unii

Alphatronics

JMB Groep

NIBHV

Avigilon Alta

Sequrix

Nenova

Genetec

VBN

Crown Security Services

Regio Control Veldt

CDVI

IDIS

VEB

Centurion

Masset Solutions

Uniview

BHVcertificaat.online

Seris

EAL

Nimo Dog Security

Traka ASSA ABLOY

Akuvox

Ajax Systems

Milestone

Paxton

Multiwacht

Bosch Security Systems

Alarm Meldnet

Gold-IP

VideoGuard

Oribi ID Solutions

Paraat

i-Pro

Connect Security

Eagle Eye Networks

HID

NetworxConnect

SMC Alarmcentrale

VVNL

Hanwha Vision Europe

OSEC

CardAccess

G4S

ASSA ABLOY

2N

PG Security Systems

VAIBS

GFT

Drie jaar cel geëist wegens hacken van vrouwenfoto’s

4 december 2019
Redactie
06:54

De officier van justitie van het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) heeft drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen een 35-jarige man uit Almere. De verdachte, Mitchell van der K., zou veelvuldig iCloud-, chat- en mail-accounts van vrouwen hebben gehackt om zeer persoonlijke gegevens te verzamelen, waaronder intieme beelden.

Het team cybercrime van de politie Noord-Holland startte een onderzoek nadat een 32-jarige vrouw aangifte had gedaan van computervredebreuk. De verdachte had haar iCloud gehackt en daarna privémateriaal verspreid. De officier van justitie in zijn requisitoir: ‘Er was op obscure websites intiem beeldmateriaal van haar en haar partner opgedoken. Privémateriaal dat niet bestemd was voor de ogen van reaglurende internetters met een voyeuristische inslag.’ Tijdens het onderzoek bleek de verdachte bij nog veel meer vrouwen te hebben ingelogd op hun iCloud-accounts, of dat te hebben geprobeerd. Via hun accounts kreeg hij toegang tot persoonlijke gegevens en privébeelden. Onder de slachtoffers bevonden zich ook bekende vrouwen, zoals vlogger Laura Ponticorvo en oud-hockeyster Fatima Moreira de Melo.

Verdenking
Naast computervredebreuk, wordt verdachte – die werkte onder de alias Skyripper13 – ook het openbaar maken van de gehackte beelden van één slachtoffer verweten. Dat openbaar maken is aan verdachte ten laste gelegd als smaadschrift en als belediging. Ook heeft hij volgens het OM geprobeerd om één van zijn slachtoffers te misleiden, door haar te bewegen foto’s van zichzelf te laten sturen terwijl hij zich voor deed als iemand anders. Uit het politieonderzoek bleek bovendien dat Van der K. in zijn woning een beveiligingscamera had staan. Die was niet gericht op zijn bezittingen, maar op het slaapkamerraam van een achterbuurvrouw.

Afperser
De verdachte erkende dat hij veelvuldig iCloud-accounts heeft gehackt of heeft geprobeerd te hacken. Hij verklaarde dat hij dat heeft gedaan onder de druk dat eigen beeldmateriaal van hem geopenbaard zou worden door een onbekend gebleven afperser. De officier van justitie geeft aan de logica er niet van in te zien: ‘Uit de zaken die de politie gedetailleerd heeft onderzocht, blijkt dat ruim de helft van de door verdachte gehackte accounts van vrouwen waren, die geen (nationale) bekendheid hadden, maar die wel in zijn werk- of privéomgeving met hem omgingen. Waarom een onbekend gebleven afperser verdachte zou hebben gedwongen juist hun accounts af te struinen naar foto’s en video’s, ontgaat mij in het geheel.’ Bovendien is de lezing van verdachte op geen enkele wijze onderbouwd met objectieve en verifieerbare informatie. Door de politie is nergens bewijs aangetroffen voor het bestaan van de zogenaamde afperser.

Privacy
De omvang van het hacken door verdachte is ongekend. Honderden accounts is hij binnengedrongen, waarbij hij de privacy van de slachtoffers veelvuldig en herhaaldelijk met voeten heeft getreden. De slachtoffers omschrijven in hun aangiften op indringende wijze wat deze inbreuk op hun privacy heeft los gemaakt: Het voelt alsof er iemand bij mij heeft ingebroken. Het voelt als een digitale aanranding. Ik voel me viezig en ik voel me bekeken. Ik heb ook een privéleven en daar ben ik heel zuinig op. ‘Het zijn uitspraken die voor mij in de kern beschrijven wat de heftigheid en de impact is van deze strafzaak’, aldus de officier van justitie. Hij eist drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf en betaling van schadevergoeding aan de slachtoffers. De rechtbank doet naar verwachting op 24 december uitspraak. De kwestie toont overigens wel weer aan hoe onverstandig het is om intieme beelden op een internetmedium te bewaren. Niet iedereen is alert op malafide inlogpogingen op een account. Vaak wordt een melding door bijvoorbeeld Apple of Google genegeerd, of is het de gebruiker onduidelijk wat ermee wordt bedoeld. Belangrijke tips om cybercrime te voorkomen zijn onder andere te vinden op https://veiliginternetten.nl en https://www.politie.nl/themas/cybercrime.htmlc

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner