Beveiliging nieuws

Onze partners

De Beveiligingsjurist

Hikvision

Service Centrale Nederland

VBN

Explicate

Nimo Drone Security

2N

GFT

Top Security

VAIBS

Secusoft

ASSA ABLOY

Crown Security Services

SmartCell

NIBHV

ADI

Brivo

Kiwa

Optex

Connect Security

Bydemes

VEB

Gold-IP

VideoGuard

EAL

Masset Solutions

Trigion

Seagate

G4S

SOBA

NetworxConnect

Traka ASSA ABLOY

Genetec

Regio Control Veldt

Alarm Meldnet

Nimo Dog Security

Eagle Eye Networks

Multiwacht

Securitas

DZ Technologies

CardAccess

Unii

Seris

BHVcertificaat.online

OSEC

Oribi ID Solutions

Lobeco

Dero Security Products

SmartSD

JMB Groep

HID

Hanwha Vision Europe

CSL

Add Secure

i-Pro

Bosch Security Systems

Sequrix

VVNL

SMC Alarmcentrale

IDIS

Milestone

Paxton

Eizo

ASIS

Paraat

Centurion

Uniview

Alphatronics

Nenova

20face

PG Security Systems

Akuvox

Avigilon Alta

CDVI

ARAS

Ajax Systems

Advancis

RoSecure

HD Security

Burgemeesters luiden noodklok over tekort aan agenten

7 december 2019
Redactie
09:00

Om nog aan de vraag voor noodhulp te kunnen voldoen, haalt de politie steeds meer mensen weg van zaken die minder urgent zijn. Zo blijven onderzoeken liggen en worden verkeerscontroles  afgebouwd. Wat de burgemeesters betreft kan het zo niet langer, blijkt uit een door het AD uitgevoerde enquête.

De politie heeft eigenlijk geen capaciteit meer over om ook nog preventieve taken te kunnen uitvoeren, zoals beveiliging van evenementen. Steeds meer bureaus sluiten de deuren en ook voor het oplossen van zware misdrijven zijn nauwelijks nog mensen te vinden. Dat zeggen veertig door het AD bevraagde burgemeesters en de korpschefs van de tien politieregio’s. Er zijn snel structurele investeringen nodig, zegt burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. Burgemeester Weterings van Tilburg noemt de gevolgen van de moord op advocaat Derk Wiersum als voorbeeld. Er zijn nu 400 agenten nodig voor het beveiligen van de rechtelijke macht en die worden weggehaald bij de gemeenten. Weterings begrijpt dat dit nodig is, maar noemt het geen structurele oplossing.

De onderkant van wat acceptabel is
Sommige burgemeesters zien een oplossing in het uitbesteden van politietaken aan particuliere beveiligingsbedrijven. Bijvoorbeeld de beveiliging van rechtbanken, zoals geopperd door burgemeester Bruls van Nijmegen. Anderen vinden dat de krijgsmacht de politie moet helpen. Korpschefs klagen dat er roofbouw wordt gepleegd op hun mensen. De politie kampt met 6,9 procent ziekteverzuim wat erg hoog is voor een sector waar mensen doorgaans fitter zijn dan gemiddeld. De prioriteit ligt bij het verlenen van noodhulp aan burgers die 112 bellen, maar dat gaat ten koste van andere taken, wat tot veel frustratie leidt. En ook de noodhulp verloopt niet optimaal, vindt burgemeester Verhoeve van Gouda. “We zijn de onderkant aan het bereiken van wat acceptabel is”, aldus burgemeester Out van Assen.

Uitstroom
Bijna zonder uitzondering zien burgemeesters en korpschefs dat er een mismatch is tussen wat de politie moet doen en wat de politie kan doen. Bij elke dienst moet gekeken worden naar wat men kan laten liggen tot later. Vooral buiten de Randstad wordt geklaagd, omdat de grote steden de hoogste prioriteit zouden krijgen. Maar daar denkt Aboutaleb anders over. Ook hij moest vijftig agenten inleveren, die nu advocaten en rechters beveiligen. Ten opzichte van 2016 zijn er nu zelfs 500 fte’s minder in Rotterdam. Dat komt ook door de uitstroom. Veel agenten gaan momenteel met pensioen, terwijl jongeren worden weggetrokken door de hoge salarissen die in het bedrijfsleven worden betaald. Het kabinet stelt wel 291 miljoen euro extra beschikbaar om nieuwe mensen op te leiden, maar die zijn niet eenvoudig te vinden. De komende jaren moeten 17.000 agenten worden opgeleid, waardoor de sterkte zal toenemen met 1.100 fte’s. Daarnaast is 236 miljoen euro vrijgemaakt voor eenmalige investeringen. In totaal kost de politie 6 miljard euro per jaar.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner