Beveiliging nieuws

Onze partners

VBN

OSEC

NIBHV

Traka ASSA ABLOY

Akuvox

SmartSD

VAIBS

IDIS

Add Secure

Avigilon Alta

Top Security

Unii

NetworxConnect

Hikvision

Alarm Meldnet

20face

De Beveiligingsjurist

G4S

SmartCell

Paraat

Oribi ID Solutions

Multiwacht

Nimo Dog Security

CSL

GFT

Explicate

Service Centrale Nederland

Regio Control Veldt

ASIS

HD Security

Connect Security

Centurion

Nimo Drone Security

Alphatronics

HID

RoSecure

Dero Security Products

Advancis

Eizo

Kiwa

Bosch Security Systems

CardAccess

Seagate

Lobeco

Trigion

Seris

VEB

Hanwha Vision Europe

Securitas

ASSA ABLOY

ADI

Bydemes

PG Security Systems

Secusoft

Optex

Uniview

Crown Security Services

Genetec

2N

EAL

Nenova

BHVcertificaat.online

CDVI

ARAS

Gold-IP

i-Pro

Masset Solutions

Ajax Systems

Eagle Eye Networks

Brivo

Sequrix

SOBA

SMC Alarmcentrale

VideoGuard

Milestone

Paxton

JMB Groep

DZ Technologies

VVNL

Gemeente Utrecht presenteert rapport over tramaanslag

10 december 2019
Redactie
06:41

Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht presenteert vandaag samen met politie, het Openbaar Ministerie en de Veiligheidsregio Utrecht een rapport over het optreden van de crisisorganisatie rond de tramaanslag, die 18 maart plaatsvond en aan vier mensen het leven kostte.

In het rapport wordt onder andere beschreven hoe de hulpdiensten hebben samengewerkt en hoe de communicatie verliep tijdens de ernstige crisissituatie, die er zelfs even toe geleid heeft dat de NCTV het hoogste dreigingsniveau (5) afkondigde. Die dag liep feitelijk iedereen op straat het risico om doodgeschoten te worden door de voortvluchtige Gökmen T. Daarom werd de bevolking geadviseerd om binnen te blijven. De overheid ging ervan uit dat de moorden in de tram met een terroristisch oogmerk waren gepleegd en zette de Dienst Speciale Interventies in om de verdachte zo snel mogelijk op te sporen. Aan het begin van de avond werd de verdachte gearresteerd en komende maandag moet hij opnieuw voor de rechter verschijnen. Utrecht wilde de verschrikkelijke gebeurtenis benutten om het optreden van de veiligheidsdiensten te optimaliseren en liet daarom het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement onderzoek uitvoeren.

Verbeterpunten
Over het algemeen was het COT positief over hoe de gemeente en de hulpdiensten hebben opgetreden, maar er zijn ook verbeterpunten. Zo is het belangrijk om bij een advies om binnen te blijven ook te vertellen hoe lang dit geldt, wat de noodzaak is en voor welk gebied het geldt. Dan is de kans groter dat mensen het advies ook opvolgen. Ook de betekenis, rolverdeling en communicatie van het afkondigen van dreigingsniveau 5 kan beter, vindt het COT. Van enkele organisaties bleek de informatiebehoefte onvoldoende tijdig onderkend. In crisissituaties blijft het dan ook lastig om gezamenlijk een eenduidig beeld van de situatie te krijgen. Gekeken wordt hoe dit beter kan, door de communicatie tussen de verschillende crisisteams te verbeteren.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner