Beveiliging nieuws

Onze partners

SmartCell

Optex

2N

Paraat

G4S

Ajax Systems

Crown Security Services

Gold-IP

IDIS

Unii

ASSA ABLOY

SOBA

GFT

Bosch Security Systems

Alphatronics

RoSecure

NetworxConnect

ADI

Paxton

BHVcertificaat.online

Nimo Dog Security

Masset Solutions

Advancis

Seris

OSEC

Kiwa

Seagate

CDVI

VBN

20face

Top Security

Eagle Eye Networks

Brivo

Hanwha Vision Europe

Add Secure

PG Security Systems

VideoGuard

Nenova

VEB

De Beveiligingsjurist

SMC Alarmcentrale

Uniview

Lobeco

Trigion

Service Centrale Nederland

ARAS

Multiwacht

Securitas

Traka ASSA ABLOY

HD Security

Connect Security

DZ Technologies

Eizo

Oribi ID Solutions

Avigilon Alta

Regio Control Veldt

Hikvision

Sequrix

MPL

CardAccess

EAL

VAIBS

ASIS

JMB Groep

SmartSD

Dero Security Products

Nimo Drone Security

CSL

NIBHV

Centurion

VVNL

i-Pro

Akuvox

Explicate

Genetec

Bydemes

Alarm Meldnet

Secusoft

HID

Milestone

Gezichtsherkenning minder nauwkeurig bij donkere huid

20 december 2019
Redactie
12:36

Een onderzoek van het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST) toont aan dat blanke mensen vaak beter door gezichtsherkenningssoftware worden herkend dan mensen met een donkere huidskleur.

Het onderzoeksinstituut deed het onderzoek met 189 softwarealgoritmes van 99 leveranciers, waaronder software van Microsoft, Intel en Panasonic. Er werden ruim achttien miljoen foto’s van 8,5 miljoen mensen gebruikt om te kijken hoe de verschillende algoritmes deze zouden herkennen. Daarbij werd vooral gebruik gemaakt van zoekopdrachten die bedoeld zijn voor verificatie, door de waargenomen persoon te vergelijken met een afbeelding in de database van het toegangssysteem. Daarbij is zowel het percentage false positives (ten onrechte toegang) als false negatives (ten onrechte toegang geweigerd) opgeteld. Er is niet onderzocht waarom de algoritmes bij bepaalde demografische groepen slechter presteren. Doel van het onderzoek was alleen om dit gegeven vast te stellen.

Aziaten
Niet alleen mensen met een donkere huidskleur worden minder goed herkend. Ook met mensen met een Aziatisch uiterlijk hebben de systemen meer moeite dan met blanke mensen. Het verschil is groot. Een negroïde proefpersoon wordt gemiddeld honderd keer minder vaak herkend dan een blanke. Volgens een van de onderzoekers is dit nog niet zo’n probleem als gezichtsherkenning gebruikt wordt om toegang te verlenen of een telefoon te ontgrendelen. Anders wordt het als overheden de technologie gaan inzetten om mensen op te sporen of in de gaten te houden. Dan is de kans aanzienlijk groter dat een donker gekleurde of Aziatische persoon hier ten onrechte het slachtoffer van wordt, dan een blanke. Opmerkelijk was dat in Azië geproduceerde software voor gezichtsherkenning Aziaten aanzienlijk beter herkent dan westerse software. Mogelijk komt dat omdat deze software ‘getraind’ wordt met Aziaten.

Het rapport is hier te downloaden.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Seagate

MPL

Videoguard

Suricat

Wordt een partner