Beveiliging nieuws

Onze partners

Sequrix

HID

Oribi ID Solutions

Traka ASSA ABLOY

Avigilon Alta

HD Security

Securitas

ASIS

Ajax Systems

Regio Control Veldt

i-Pro

Centurion

Secusoft

Optex

SOBA

Add Secure

Nenova

Paxton

ADI

Eizo

VEB

SmartCell

Genetec

Connect Security

Nimo Drone Security

RoSecure

Milestone

Akuvox

Unii

VideoGuard

Crown Security Services

CardAccess

Dero Security Products

De Beveiligingsjurist

VVNL

Trigion

Advancis

G4S

Seagate

Lobeco

Paraat

Bydemes

NIBHV

GFT

Kiwa

CSL

Nimo Dog Security

Eagle Eye Networks

20face

Service Centrale Nederland

Gold-IP

JMB Groep

CDVI

Hanwha Vision Europe

Explicate

Alphatronics

VBN

Brivo

2N

Uniview

PG Security Systems

ASSA ABLOY

Multiwacht

Alarm Meldnet

NetworxConnect

IDIS

ARAS

EAL

Bosch Security Systems

Seris

BHVcertificaat.online

Top Security

Hikvision

OSEC

VAIBS

SmartSD

Masset Solutions

DZ Technologies

SMC Alarmcentrale

140 duizend jongeren online gepest, gestalkt of bedreigd

10 januari 2020
Redactie
06:53

5,3 procent van de 12- tot 25-jarige internetgebruikers is in 2018 naar eigen zeggen wel eens online gepest, gestalkt of bedreigd. Dat zijn ruim 140 duizend jongeren. Meisjes hadden hier bijna twee keer zo vaak mee te maken als jongens (7,1 procent tegen 3,6 procent). Dat meldt het CBS op basis van het onderzoek Digitale Veiligheid & Criminaliteit.

Het onderzoek vond plaats in het najaar van 2018 en er deden ruim 38 duizend personen aan mee. Het CBS deed op basis van de gegevens een nieuwe analyse, die vrijdag naar buiten werd gebracht. Een van de vragenblokken ging over interpersoonlijke incidenten. Internetgebruikers is gevraagd of ze de afgelopen twaalf maanden wel eens last hebben gehad van laster (online roddels, getreiter, pesten), stalking (herhaaldelijk lastigvallen) of bedreiging.

Vooral laster
Online laster kwam met 3,9 procent het vaakst voor. 1,9 procent van de jongeren kreeg naar eigen zeggen te maken met online stalking en 1,0 procent met bedreiging met geweld. Meisjes kregen vaker te maken met online stalking en laster. Bedreiging met geweld kwam bij jongens en meisjes even vaak voor. In de jongste groep (12 tot 18 jaar) komen online incidenten met 6,4 procent vaker voor dan bij jongeren van 18 tot 25 jaar, waarvan 4,4 procent hier last van had.

3 procent meisjes slachtoffer seksueel getinte incidenten
Van de jongeren kreeg 1,6 procent te maken met een seksueel getint incident en 4,0 procent met een niet seksueel getint incident. Seksueel getinte incidenten kwamen aanzienlijk vaker voor bij meisjes (2,8 procent) dan bij jongens (0,5 procent).

Homo- of biseksuele jongeren vaker last
Van de homo- of biseksuele jongeren kreeg 11,4 procent in 2018 te maken met online incidenten. Dat is ruim twee keer zo vaak als heteroseksuele jongeren. Met name seksueel getinte incidenten werden door homo- of biseksuele jongeren (5,3 procent) vaker gerapporteerd dan door heteroseksuele jongeren (1,6 procent).

Meestal geen melding of aangifte
Van de jongeren die te maken kregen met online incidenten voelde 43,4 procent na het laatste incident de emotionele gevolgen. Zij dachten er regelmatig aan terug, sliepen er slecht van of waren er erg boos over. Desondanks gaf bijna de helft van de slachtoffers (48,9 procent) aan dat ze het incident weliswaar als verkeerd zagen, maar niet als een misdrijf. 11,3 procent omschreef het incident als toeval en 7,5 procent gaf zichzelf de schuld van het incident. Een kleine groep van 4,1 procent vond het incident wel een misdrijf.

Van de jongeren meldde 8,0 procent het incident bij de politie of een ander instantie en 36,7 procent vertelde over het incident aan familie, vrienden of een leerkracht. 4,8 procent deed uiteindelijk aangifte bij de politie.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner