Beveiliging nieuws

Onze partners

Uniview

SMC Alarmcentrale

Gold-IP

Lobeco

Alphatronics

EAL

Traka ASSA ABLOY

Eizo

Bosch Security Systems

Hikvision

Regio Control Veldt

VAIBS

CDVI

JMB Groep

IDIS

Eagle Eye Networks

Add Secure

Trigion

SOBA

VEB

20face

SmartSD

VVNL

Kiwa

Genetec

Unii

Centurion

Top Security

Brivo

Paxton

2N

Seris

Securitas

OSEC

Secusoft

ASSA ABLOY

Service Centrale Nederland

Nenova

DZ Technologies

Paraat

Akuvox

BHVcertificaat.online

Dero Security Products

Nimo Dog Security

HD Security

Seagate

SmartCell

Sequrix

Nimo Drone Security

HID

Crown Security Services

CSL

Bydemes

VideoGuard

GFT

CardAccess

Alarm Meldnet

VBN

G4S

ARAS

NIBHV

Hanwha Vision Europe

Masset Solutions

i-Pro

Multiwacht

ADI

De Beveiligingsjurist

Connect Security

Optex

RoSecure

Milestone

PG Security Systems

Ajax Systems

Avigilon Alta

NetworxConnect

Advancis

ASIS

Oribi ID Solutions

Explicate

Stijgende vraag naar cyberverzekeringen

28 januari 2020
Redactie
09:36

Volgens de verzekeraars willen steeds meer bedrijven zich verzekeren tegen de gevolgen van cybercrime. Vooral ransomware, DDoS-aanvallen en datalekken maken bedrijven bezorgd. Gelijktijdig neemt de schade door dit soort incidenten toe, waardoor de premies stijgen.

Grote incidenten, zoals de aanval op de Universiteit Maastricht en de problemen met de Citrix-gateways, vergroten het risicobewustzijn onder bedrijven. Ondanks beveiligingsmaatregelen kan toch grote schade ontstaan, zo wijst de praktijk uit. Daarom worden elk jaar 50 procent meer cyberverzekeringen afgesloten, vertelt Maarten van Wieren van Aon aan RTL Z. Aanvankelijk verzekerden alleen grote organisaties zich tegen cyberincidenten, maar de verzekeraars zien nu ook steeds meer interesse vanuit het mkb.

Niet vanzelfsprekend
Wereldwijd zien ondernemers cyberrisico’s als grootste dreiging voor hun continuïteit. Toch wordt een cyberverzekering nog niet zo vanzelfsprekend gevonden als een verzekering tegen brand. “De gevolgen van een cyberaanval kunnen net zo ingrijpend zijn als een brand”, aldus Van Wieren. In eerste instantie waren het vooral gevoelige sectoren, zoals advocaten en accountants, die hun cyberrisico’s wilden verzekeren. Vooral na het in werking treden van de AVG. Maar geleidelijk gaan ook andere branches overstag, om vooral eventuele schade door een onderbreking van de continuïteit te verzekeren.

Stijgende premies
In het begin was er vooral angst voor dataverlies, zoals het lekken van klantgegevens naar concurrenten. Tegenwoordig maken bedrijven zich meer zorgen over aanvallen met ransomware, waardoor hun processen komen stil te liggen. De premies stijgen intussen, doordat verzekeraars merken dat die bij de introductie van de verzekeringen eigenlijk te laag zijn geweest. Vooral de kosten van ransomware-aanvallen blijken hoger dan verwacht. De Universiteit Maastricht was een kwart miljoen euro aan losgeld kwijt en nog een hoog bedrag aan herstelkosten. Verder neemt het aantal en de hoogte van claims fors toe. Joppe Willeboordse van HDI Global zegt dat schades van tientallen miljoenen geen zeldzaamheid meer zijn. Multinationals krijgen daardoor met premiestijgingen tot wel 25 procent te maken. De premies voor het mkb blijven vooralsnog redelijk constant.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner