Beveiliging nieuws

Onze partners

Masset Solutions

CSL

G4S

VVNL

Securitas

RoSecure

HD Security

Oribi ID Solutions

CardAccess

Seris

ASSA ABLOY

SmartSD

ADI

Alarm Meldnet

VideoGuard

IDIS

GFT

De Beveiligingsjurist

Avigilon Alta

Eagle Eye Networks

BHVcertificaat.online

Optex

Paxton

Centurion

Hanwha Vision Europe

Add Secure

Genetec

PG Security Systems

OSEC

Multiwacht

Dero Security Products

SOBA

MPL

Top Security

VBN

Unii

Gold-IP

Hikvision

DZ Technologies

SmartCell

Alphatronics

Nimo Dog Security

NIBHV

2N

20face

Seagate

i-Pro

ASIS

Kiwa

Milestone

Regio Control Veldt

SMC Alarmcentrale

NetworxConnect

Explicate

Sequrix

HID

VAIBS

JMB Groep

VEB

Eizo

Bosch Security Systems

Bydemes

Nimo Drone Security

Uniview

Akuvox

Paraat

EAL

Nenova

CDVI

Traka ASSA ABLOY

Secusoft

ARAS

Brivo

Connect Security

Service Centrale Nederland

Crown Security Services

Ajax Systems

Advancis

Trigion

Lobeco

Fabrikanten laks met veiligheid slimme apparaten

4 februari 2020
Redactie
07:13

Volgens de Consumentenbond hebben fabrikanten van slimme apparaten onvoldoende oog voor de veiligheid van hun producten. Veel apparaten bevatten kwetsbaarheden en fabrikanten zouden te weinig doen om die te verhelpen.

De Consumentenbond trekt zijn conclusie op basis van verschillende hacktests, waarbij onderzoekers probeerden tien producten te hacken. Van deze apparaten was tijdens vooronderzoek gebleken dat ze veiligheidsproblemen hebben. Hierbij zaten onder andere twee seksspeeltjes, twee kinder-GPS-horloges en twee babycamera’s. Ook zijn vier vergelijkende onderzoeken van slimme beveiligingscamera’s, lampen, deurbellen en babycamera’s in het nieuwe onderzoek verwerkt.

Laks en onduidelijk
De onderzoeken en de hacktests brachten 27 kwetsbaarheden aan het licht. De onderzoekers meldden de gebreken bij de fabrikanten, maar die blijken laks met het oplossen ervan. In twaalf gevallen ontkenden ze het probleem, weigerden ze actie te ondernemen of reageerden ze helemaal niet. Zelfs van veertien ernstige kwetsbaarheden verhielpen ze er maar negen. Ook op het gebied van update-beloftes schieten de fabrikanten ernstig tekort, vindt de Consumentenbond. Van de vijftig onderzochte fabrikanten geven er slechts drie voor al hun productgroepen vooraf duidelijkheid over hoe lang hun apparaten updates krijgen.

Niet belangrijk
Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: “Fabrikanten vinden de veiligheid van hun producten niet belangrijk genoeg. Dat is de pijnlijke conclusie die we op basis van dit rapport moeten trekken. Daar moet verandering in komen. Onder andere door minimale veiligheidseisen te stellen waar producten aan moeten voldoen. Verder moeten fabrikanten verplicht worden om hun producten gedurende de hele gebruiksduur van updates te voorzien. Ook moeten ze hun klanten actief informeren over kwetsbaarheden in hun producten. En onveilige producten moeten gewoon van de markt af. Om ervoor te zorgen dat ze dat doen, is stevige handhaving nodig.”

Uit de handel genomen
De Consumentenbond heeft het rapport gedeeld met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. “Staatssecretaris Mona Keijzer heeft de veiligheid van IoT-apparaten gelukkig al hoog op de agenda staan. Dit rapport onderstreept nog maar eens de noodzaak om snel met maatregelen te komen en helpt hopelijk om verandering teweeg te brengen”, aldus Molenaar.
Webwinkel Bol.com verkocht twee onveilige producten, de Sannce Smart Babyfoon met camera en de Svakom Siime Eye vibrator, met wifi en camera. De babyfoon is te hacken en de wifi-zender van de vibrator heeft een herkenbare naam en een standaard wachtwoord dat voor alle apparaten hetzelfde is. Na melding van de Consumentenbond heeft Bol.com toegezegd om beide producten uit de handel te nemen.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Videoguard

MPL

Seagate

Wordt een partner