Beveiliging nieuws

Onze partners

Alarm Meldnet

CardAccess

ASIS

Alphatronics

Eizo

VAIBS

NIBHV

CSL

Bydemes

Bosch Security Systems

Eagle Eye Networks

Multiwacht

Top Security

Oribi ID Solutions

Avigilon Alta

MPL

Milestone

VideoGuard

NetworxConnect

OSEC

Nenova

ADI

ARAS

Seagate

Trigion

Akuvox

HD Security

Dero Security Products

2N

Crown Security Services

Centurion

HID

ASSA ABLOY

SmartCell

SOBA

Sequrix

20face

Lobeco

GFT

Secusoft

Nimo Dog Security

G4S

Gold-IP

Kiwa

Advancis

Optex

De Beveiligingsjurist

i-Pro

CDVI

SmartSD

Regio Control Veldt

Traka ASSA ABLOY

Masset Solutions

Hanwha Vision Europe

Securitas

PG Security Systems

IDIS

Service Centrale Nederland

Ajax Systems

BHVcertificaat.online

VVNL

Explicate

Connect Security

VBN

Brivo

Uniview

Paraat

Unii

RoSecure

Genetec

Add Secure

Seris

JMB Groep

DZ Technologies

VEB

Nimo Drone Security

SMC Alarmcentrale

EAL

Paxton

Hikvision

Politie stelt aanhoudingen buiten heterdaad uit als het kan

17 maart 2020
Redactie
16:48

In het kader van de coronacrisis heeft het Openbaar Ministerie besloten om de politie alleen nog aanhoudingen op heterdaad te laten verrichten. Geplande aanhoudingen worden voorlopig uitgesteld, als de verdachte geen acuut gevaar vormt.

Het OM neemt diverse maatregelen naar aanleiding van het coronavirus. De komende tijd concentreert men zich op die taken die in ieder geval doorgang moeten vinden. Waar mogelijk gaan ook de andere reguliere werkzaamheden door.
Ook voor de politie verandert er het een en ander. Deze blijft aanhoudingen op heterdaad verrichten. Maar nog te plannen aanhoudingen buiten heterdaad worden beperkt tot urgente, ernstige zaken. In elke zaak zal hierbij een afweging worden gemaakt, waarbij rekening wordt gehouden met omstandigheden zoals de vrees voor herhaling en de veiligheid van anderen. Het gaat hier overigens om uitstel, niet om afstel.

Aanhoudingen buiten heterdaad
Het OM heeft besloten om bij buiten heterdaad situaties voorrang te geven aan aanhoudingen en voorgeleidingen in zaken waarbij dat noodzakelijk is wegens de ernst van de strafbare feiten en de dreiging voor de rechtsorde. Dit besluit is in overleg met de politie genomen. Het OM blijft voorrang geven aan zaken waarbij sprake is van geweld, kwetsbare slachtoffers en zeden.
Bij aangehouden verdachten wordt per situatie gekeken of het noodzakelijk is om ze voor te geleiden. Ook hier wordt rekening gehouden met onder meer de ernst van de feiten en de vrees voor herhaling. Net als bij de aanhoudingen wordt ook hier voorrang gegeven aan zaken waarbij sprake is van geweld, kwetsbare slachtoffers en zeden.
Het OM houdt uitdrukkelijk niet op met functioneren en gaat ook niet dicht. Het OM heeft een cruciale rol te vervullen in het functioneren van de democratische rechtsstaat. Ook onder de meest moeilijke omstandigheden zegt het OM haar werk te blijven doen.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

MPL

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner