Beveiliging nieuws

Onze partners

Advancis

CDVI

CardAccess

Connect Security

ARAS

Kiwa

Nenova

G4S

Oribi ID Solutions

Centurion

Crown Security Services

Nimo Drone Security

Trigion

VEB

Alarm Meldnet

VVNL

Milestone

Hikvision

2N

i-Pro

Alphatronics

Seris

Paraat

SmartSD

CSL

Eagle Eye Networks

De Beveiligingsjurist

Unii

Service Centrale Nederland

Explicate

20face

Paxton

BHVcertificaat.online

Genetec

SMC Alarmcentrale

Hanwha Vision Europe

NetworxConnect

DZ Technologies

HD Security

EAL

Multiwacht

Gold-IP

OSEC

Avigilon Alta

VBN

JMB Groep

IDIS

Uniview

Brivo

Dero Security Products

Regio Control Veldt

Bydemes

SmartCell

Masset Solutions

VAIBS

VideoGuard

Securitas

Add Secure

SOBA

Nimo Dog Security

NIBHV

ASIS

Optex

Lobeco

Sequrix

Bosch Security Systems

ASSA ABLOY

Ajax Systems

Seagate

Top Security

RoSecure

Secusoft

Eizo

GFT

HID

ADI

Traka ASSA ABLOY

PG Security Systems

Akuvox

Levenslange celstraf voor Utrechtse tramschutter

20 maart 2020
Redactie
14:09

Gökmen Tanis moet van de rechtbank in Utrecht de rest van zijn leven de gevangenis in. Dat is volgens de rechter de enige passende straf die mogelijk is voor het een jaar geleden willekeurig doodschieten van vier mensen. Drie anderen raakten zwaargewond bij deze terroristische aanslag.

De voorzitter van de rechtbank, Ruud Veldhuisen, vond een levenslange celstraf passend, zodat de kans dat Tanis ooit nog op vrije voeten komt zo klein mogelijk is. Belangrijk, omdat de kans op herhaling groot is. De dader was geradicaliseerd en toonde tijdens het proces geen enkele spijt voor zijn daad. Erger nog, hij beledigde en provoceerde de nabestaanden van de slachtoffers, die tijdens de zittingen gebruik mochten maken van hun spreekrecht. Hun levens zijn verwoest of ernstig ontregeld. Uit onderzoek bleek dat er nog veel meer slachtoffers waren gevallen als het semi-automatische wapen van de dader niet verschillende keren gehaperd had. Tanis bekende na zijn aanhouding direct de dader te zijn en dat hij alleen had gehandeld. Het zou bedoeld zijn om moslims te wreken die in de strijd waren omgekomen.

Narcistische stoornis
Advocaat Seebregts, die Tanis verdedigde, vond levenslang onterecht, omdat zijn cliënt behandeld moest worden. Volgens hem komt de aanslag voort uit een narcistische stoornis. Die zou volgens de advocaat te behandelen zijn. De rechter ging hier niet in mee. Alleen levenslange gevangenisstraf zou de maatschappij beschermen tegen nieuwe, door Tanis gepleegde aanslagen.
Voor de nabestaanden was het een opluchting dat de in Nederland zwaarst mogelijke straf is opgelegd. Wel moet de uitspraak van de rechter nog onherroepelijk worden verklaard. Tanis was niet aanwezig bij de rechtszaak. Het vervoer van de terrorist zou in deze tijden van de coronacrisis teveel capaciteit van de politie hebben gevergd. De coronacrisis was ook de reden dat maar een select aantal betrokkenen de zitting kon bijwonen. De zaak was wel in een andere ruimte via een groot beeldscherm te volgen.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner